REIDUN DUESUND

— Det var flott å bli møtt med en slik mottakelse. Det er en lettelse å være i mål. Det har vært noen lange dager, sier Jan Martens Meyer (65) innimellom alle klemmene, flaggene, champagnen og velkomstsangene.

Sammen med kameraten, Gunnar Snibsøer (67), startet han den 40 mils lange turen 17. august i Oslo. Turen har foregått mest til fots, men noen strekninger ble gjennomført på sykkel eller med bil.

Samlet inn 92.000 kroner

— Jeg vil fremheve at dette ikke skal være noen happening for meg, sier bergenseren, som fikk Parkinson for tre år siden.

Han utdyper videre:

— Turen er et middel for å oppnå tre ting. For det første håper jeg at dette kan vise andre med Parkinson at man fortsatt kan være i fysisk aktivitet selv om man har denne sykdommen. For det andre ville jeg markedsføre Parkinsonforbundet. Og for det tredje gjorde jeg dette for å samle inn sponsorpenger som kan være med på å løse Parkinson-koden.

Så langt har det kommet inn over 90.000 kroner som følge av turen.

— Hvordan var turen da? Var det bare lidelse, eller litt koselig og?

— Å ja, vi har hatt det koselig. Vi har fått frisket opp igjen kameratskapet vårt og hatt nydelige naturopplevelser, sier han.

De to forteller ivrig om reinsdyrflokken de så, elgen som kom svømmende, de gode middagene på kveldstid, vannblemmen, og regn og kuling.

Tinte fingrene på en motor

Men han innrømmer at han var på nippen til å gi opp lørdag.

— Været har stort sett vært fint. Men lørdag var det så kaldt at fingrene ble helt iset ned. Jeg klarte ikke å bevege dem. Dermed klarte jeg verken å gire eller bremse på sykkelen. Men det løste seg da jeg fikk varmet fingrene på en bilmotor.

Da Martens Meyer fikk Parkinson, oppdaget han at det å holde seg i fysisk form hjalp han å holde sykdommen i sjakk. For ett år siden bestemte han seg for å ta turen fra Oslo til Bergen.

— Jeg ville sette meg et mål. Da ble det lettere å trene. Og for 20 år siden gikk jeg og en kamerat Oslo-Bergen på ski, sier han.

— Hvor mye ble du hemmet av sykdommen på turen?

— Jeg kjenner det på armer og hender. Men jeg tror ikke turen har gjort det verre. Men ikke bedre heller for så vidt, ler han.

- Strålende tiltak

Generalsekretær Magne Wang Fredriksen i Norges Parkinsonforbund hyller innsatsen til Jan M. Meyer.

— Jeg synes det er et strålende tiltak. Han viser med dette at det er mulig å opprettholde den fysiske biten selv med sykdommen. Men det aller viktigste er at stuntet gir sykdommen et positivt fokus. Det motsier de gamle oppfatningene som mange har av sykdommen, sier han.

Generalsekretæren sier at de i nærmeste fremtid skal sette seg ned med Martens Meyer og legge plan for hva pengene skal brukes til.