I 11-tiden torsdag gikk det et større steinras ved Vinje i Voss kommune.

En diger steinblokk, som skal være åtte-ti meter høy og kanskje opp mot 15 meter bred, løsnet fra fjellsiden i Sundvesberget.

Kjempesteinen stoppet like ved et bolighus — og svært nær hytten til ekteparet Gudny og Olav Haugo.

Gudnys far bygget hytten i 1949-1950, og hun har brukt hytten like ved E16 helt siden hun var liten. Da raset gikk torsdag formiddag, sto hytten tom.

Men selv om steinen stoppet, er det skader på hytten som følge av raset.

Den har fått gjørme og skitt på seg, noen skiferheller på taket er knust - og i verste fall kan lufttrykket fra raset ha fått hytten til å forskyve seg.

— Jeg er helt fortvilet, sier Gudny Haugo til bt.no.

- Det var nifst

— Jeg vet ikke om jeg kommer til å få angst eller hva. Nei, huff, det er ikke lett å tenke nå.

Hytteeieren fikk nærmest sjokk da hun kom frem til hytten etter raset.

— Jeg hadde ikke trodd at steinen kunne være så svær. Jeg ble veldig lei meg og syntes det var nifst, sier Gudny.

Skadene på hytten beskriver hun som «ikke all verden», tross alt.

— Men et gjerde rundt hytten er helt ødelagt, det er hakk i kledningen og masse dritt og røtter oppetter hytten og nedover hagen. Lufttrykket må ha vært enormt.

— Nei, vi får vel bare være glade for at det ikke var folk her, og for at ingen ble truffet, sier Gudny.

Bil truffet av røtter og jord

Også en bil fikk skader i raset, som gikk like ved E16. Bilen fikk jord, skitt og trerøtter på seg, men skal ifølge vegvesenets folk på stedet ha kjørt videre.

I et bolighus ikke langt unna raset, bor det en eldre kvinne. Etter det bt.no får opplyst på stedet, var hun på avlastning på et omsorgssenter på Oppheim da raset gikk.

DIGER: Steinen er anslått å være åtte-ti meter høy og opp mot 15 meter bred.
ARNE HOFSETH

Den eldre kvinnen er per definisjon evakuert, opplyser bt.nos reporter på stedet.

Kvinnen har fått beskjed, via omsorgssenteret, om at hun ikke kan dra hjem igjen før forholdene på rasstedet er nærmere vurdert.

Jan Steimler, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt, beskriver raset som stort, med enkelte store steinblokker.

— Raset har heldigvis ikke gått ut over veien, og foreløpig er det bare beboerne i det ene huset som er evakuert, sier Steimler.

E16 er åpen for trafikk forbi rasstedet, men politiet har hatt lyttepost på hver side og stått klare til å stenge veien om det skulle komme nye ras.

- Flere store steinblokker

Einar Selland, kontrollingeniør i Statens vegvesen, rykket ut da melding om raset kom, og var på stedet i 11.30-tiden. Han forteller i 14-tiden at en geolog fra Bergen er på stedet for å vurdere farene for nye ras.

— Det er kommet ned en del store steiner. Den ene steinen er på 400-500 kubikkmeter, den landet midt mellom en hytte og et hus. Det er en til på samme størrelse, og det ligger mye i fjellsiden, sier han.

Han forteller at raset er omtrent 100 meter bredt oppe i fjellet og rundt 30 meter bredt nede på bakken, der raset stoppet omtrent 50 meter fra riksveien.

— Steinene har løsnet 100-150 meter oppe i fjellsiden. Det henger en liten knaus igjen der oppe, og det er sprekker rundt den, sier Selland.

- Går det fortsatt ras på stedet?

— Nei, nå raser det ikke lenger, sier Selland i 14-tiden.

Stenger ikke E16

Geologen er ventet å være ferdig med undersøkelsene litt etter klokken 15.

Rundt 15-tiden torsdag sa geolog Harald Hauso at det er enviss fare for at mindre steiner kan fortsette å rase ned. Men enterrengformasjon gjør at de ikke vil nå veien.

— Derfor er det ikke aktuelt å stenge E16 på stedet, sierHauso til bt.no.

PS! En like stor stein som kolossen ved E16 skal ha falt nedtidlig torsdag morgen. Den skal ha rast ut i 06-tiden og blitt liggende vedfoten av fjellet.

EVAKUERT: Huset er evakuert etter raset. Geolog sjekker faren for at det kan rase mer fra fjellsiden.
ARNE HOFSETH