Til nå er fem personer siktet og varetektsfengslet i det som kan være en av de største narkotikasakene på Vestlandet noensinne. Telefonavlytting og høyst utradisjonelle politimetoder ble benyttet forut for pågripelsene.

— Vi har fengslet tre personer i en omfattende narkotikasak. Av hensyn til etterforskningen vil jeg overhodet ikke kommentere saken utover dette, sier politioverbetjent Jørn Solsvik, leder for spesialseksjonen ved Hordaland politidistrikt.

Arrestert i fengselet

For en drøy uke siden ble to personer arrestert etter å ha ankommet Kristiansand med ferge. I en bil politiet mener de to disponerte fant man cirka 20 kilo amfetamin.

Etter å ha plassert de to i arresten, overtok politiet mobiltelefonene deres. I nesten en uke skal etterforskerne ha spilt narkosmuglere for å røyke ut mottakerne av amfetaminpartiet.

Etter det BT erfarer, skal tjenestemennene både ha sendt tekstmeldinger og ringt fra de siktedes mobiler. På denne måten skal de ha fått kontakt med en 24 år gammel innsatt i Bergen Fengsel. Etter det BT erfarer pekes han nå ut som hovedmann i saken.

Narkobilen skal ha blitt kjørt til Bergen av politiet. Her ble to menn i trettiårene pågrepet da de, etter politiets mening, skulle ta imot narkopartiet denne helgen. Den 24 år gamle narkofangen ble pågrepet på cellen sin natt til søndag.

Gateverdi på 40 millioner

Etter det BT kjenner til, skal det være beslaglagt i underkant av 20 kilo amfetamin. Omsetningsverdien er imidlertid vanskelig å anslå nøyaktig.

— I Bergen omsettes amfetamin for omtrent 150-200 kroner per brukerdose. Størrelsen på en brukerdose avhenger av styrke, renhet og hvem brukeren er, opplyser Jørn Solsvik ved spesialseksjonen.

Det er estimert at ett gram utgjør om lag 5-10 brukerdoser. Et beslag i 20 kilosklassen vil ut fra dette kunne tilsvare en gateverdi på mellom 20 og 40 millioner kroner.

— Det kreves en betydelig finansieringsvirksomhet å innføre store mengder. Det er gjerne flere som spytter i, sier Solsvik. Politioverbetjenten understreker at han kun uttaler seg på generelt grunnlag.

Ifølge Solsvik har bergenspolitiet opplevd en økning i innføring og omsetning av sentralstimulerende stoffer de siste årene.

— Amfetamin innføres stort sett fra Europa, og veldig mye kommer fra Polen, de baltiske landene og Amsterdam. Slik innførsel kommer ofte med bil, sier Solsvik.

Proffparagrafen

24-åringen ble pågrepet i Bergen fengsel hvor han soner en narkotikadom. I november 2005 ble han dømt til fem års fengsel etter forsøk på å innføre 4,5 kilo amfetamin og nesten 2000 ecstasytabletter fra Antwerpen og Amsterdam.

Nå er 24-åringen igjen mistenkt for grov narkotikakriminalitet.

Ingen av de tre siktede erkjente straffskyld da de ble fremstilt for fengsling for lukkede dører i Bergen tingrett i går.

Forsvarerne vil ikke bekrefte ytterligere opplysninger i saken.

— Alt jeg kan si er at min klient ikke erkjenner straffskyld, sier advokat Brynjar Meling. Meling bekrefter at han har hatt et lengre klientforhold til 24-åringen, og at han ved pågripelsen sonet en narkotikadom.

Advokat Carl-Christian Grythe Hoff forsvarer en av de fem siktede, og vil ikke kommentere noe utover at hans klient er tidligere ustraffet.

— Vi har lagt fullstendig lokk på saken, sier advokat Odd Drevland, som forsvarer en mann i trettiårene.

VEGAR VALDE