MARIT BEATE KASIN

— Er det noen snille barn her? spør nissen barna som sitter i en ring rundt han.

— Jaaa, roper barna i et overbevisende kor.

— Dere vil vel ha litt gaver da? Dere er så heldig at dere får hver deres tannbørste og litt tannpirkere. Da blir dere vel glad? spør nissen.

— Njaa, svarer barna, litt mer nølende denne gangen.

— Ha ha, nei da - jeg bare tuller med dere. Selvfølgelig skal dere få godteri, ler nissen.

— Jaaaaa, roper barna så høyt at taket i hallen nesten letter. Nissen er igjen deres rødkledde helt.

Jobber gratis

Responsen fra bydelens barnehager og foreldre var stor på årets juletrefest. 280 barn fra minst åtte forskjellige barnehager deltok, i tillegg var det påmeldt rundt 80 voksne.

Bak festlighetene står Hilde Køppen og Annette Bakke, som på dugnad driver noe som kalles for «Åpen Barnehage» en gang i uken. Hver mandag samles mellom 50 og 100 barn fra hele Bergen vest i Vadmyrahallen.

— Åpen barnehage er et sosialt tilbud for barn og voksne der vi samles til noen timer med lek og moro, sier Bakke. I flere år har det vært en slik samling for bydelens barn, men sommeren 2003 så fortsettelsen mørk ut. Kommunene hadde ikke råd til å opprettholde tilbudet.

— Vi fryktet at tilbudet måtte legges ned. Men heldigvis ville Stor-Bergen Boligbyggelag hjelpe oss, sier Køppen.

Nå får dugnadsmødrene penger til å betale for leie av hallen, og i tillegg en stor juletrefest som en knallstart på det nye året.

Gavmilde julenisser

Administrerende direktør i Stor-Bergen boligbyggelag, Olav Bjaadal, synes det er viktig å støtte et slikt tilbud, og til tross for at han for tiden er sykmeldt var han på juletrefesten sammen med alle barna.

— Dette er et flott tiltak som vi bidrar til. For oss er det viktig å støtte nærmiljøet, sier Bjaadal, før han blir med i den lange rekken på juletregang.

Marit Wiik Langøy, pedagogisk leder i Brønndalen barnehage, deltar med 15 baren i alderen 4-5 år. Det er andre gangen de er på juletrefesten.

— Barna koser seg masse sammen, sier hun. Og selv om de måtte gå en time for å komme frem, er barna enige om at det er verdt det.

Etter at nissen har dratt, er barna fulle av energi etter en fortært godteripose. De leker høylytt sammen, og plutselig stiger forventningene igjen. Det går rykter i Vadmyrahallen om at det kommer en klovn på besøk også ...

BOLLER OG BRUS: Med boller og saft i magen var barna klare til å møte nissen og hygge seg sammen med mange andre barn fra Bergen vest.
HÅND I HÅND: I lange rekker gikk barn og voksne hånd i hånd rundt juletreet i Vadmyrahallen, mens et miniorkester spilte julesanger.<br/>Foto: HELGE SUNDE