I formiddag ble det målt NO2-verdier på 221 ( µg/m3) på Danmarks plass i Bergen, noe som innebærer svært stor helserisiko for utsatte grupper.

Da det var helsefarlig luft i byen nylig, prøvde kommunen først å oppfordre bergenserne til å la bilen stå — men formaningen hadde liten effekt. Likevel prøver politikerne igjen i dag:

— På grunn av dårlig luftkvalitet i Bergen sentrum oppfordrer vi innbyggerne til å reise kollektivt og la bilen stå, sier byråd Lisbeth Iversen.

Her er tiltakene

De siste målingene tyder på at luften kan bli helsefarlig i perioder de nærmeste dagene.

— Vi har derfor forespurt Hordaland fylkeskommune om det er mulig å styrke busstilbudet, bedt havnen om å fjerne båter som ikke må ligge i havnebassenget, diskutert mulighet for tilpasninger av tungtrafikk og bedt Statens vegvesen om å vurdere innføring av sambruksfelt, sier hun.

Bergen kommune oppgir å ha hatt en rekke møter de siste dagene, for å følge utviklingen i værforhold og luftforurensning.

«I dag har det vært en rekke møter, blant annet med Statens vegvesen, direktoratet for klima og forurensning, representanter for noen av de store speditørfirmaene og fagetater i Bergen kommune. Kommunen har også vært i kontakt med aktører som Hordaland fylkeskommune, Skyss, Meteorologisk institutt og Bergen og Omland Havnevesen,» heter det i en pressemelding.

Flere tiltak vil bli vurdert på et møte onsdag.

Ingen store tiltak nå

— Vi har fulgt situasjonen nøye i dag. Vi hadde en tidsbegrenset overskridelse i etterkant av morgenrushet, og venter en ny overskridelse etter ettermiddagsrushet. Vi kommer ikke til å innføre noen store tiltak nå, sier informasjonsdirektør i Bergen kommune, Robert Rastad.

— Vi ligger an til en krevende uke. Denne gangen har vi klart å komme opp i så høye verdier uten noe inversjonslokk. Vi vet ikke om noen store utslipp, så fraværet av vind er nok mye av forklaringen, sier leder i Helsevernetaten, Ingvar Tveit.

Men den dårlige sentrumsluften ventes ikke å gi

rekordutslag, slik som i januar .

Lokket kan komme

— I dag er det målt minus to grader på Florida og minus seks på Ulriken. Det er altså kaldere i høyden og vi har ingen inversjon. Finværet fortsetter også i morgen, og jeg kan ikke utelukke at det oppstår en inversjon da. Det vil uansett ikke være like kraftig som sist, sier meteorolog Camilla Albertsen ved Storm Weather Center.

Torsdag ventes et lavtrykk utenfor kysten som gir økt vind og skydekke. Da forsvinner trolig også den verste forurensningen fra sentrum.

— Torsdag får vi stort sett opphold, men vi venter nedbør på fredag. Det blir fint vær igjen på lørdag, med svak vind, sier meteorologen.

Værmelding der du bor: Prøv vår værtjeneste!

Blåser bort

Lørdag kan vi få en ny konsentrasjon av forurensning i sentrum, men det feies trolig bort av et nytt lavtrykk søndag.

— Temperaturene vil ligge rundt null resten av uken, men kan komme ned i seks grader om natten. Det vil også være store lokale forskjeller når vi har slikt vær som nå, sier Albertsen.

Saken oppdateres.

Hva bør kommunen gjøre for å bedre luftkvaliteten? Si din mening i bunnen av artikkelen:

Sjekk våre webkamera: Bavallen | Fedje | Finse | Flåm | Fløyen | Helleneset | Eikedalen | Stryn | Voss | Vågen