Det er ikke vedtatt noen nye tiltak i dag, opplyser Bergen kommune klokken 12.15.

— Værprognosene har endret seg og skifter en del, derfor venter vi med mer drastiske tiltak, sier informasjonssjef Robert Rastad i Bergen kommune til bt.no.

Klokken 11 i dag møtte byrådet representanter fra fylkeskommunen, politiet og Statens vegvesen. Mye av møtet ble brukt til å diskutere gjeninnføring av par- og oddetallskjøring, men politikerne vil altså vente.

— Datokjøring er et veldig drastisk tiltak. Men vi vil ikke nøle med å innføre det dersom værprognosene viser at det må til, sier Rastad.

Strengere sambruksfelt

Dermed blir det ingen nye tiltak foreløpig. Byrådet møtes for å vurdere situasjonen på nytt i morgen formiddag.

Politiet varsler imidlertid at de kommer til å håndheve bruken av sambruksfeltene strengere, og bøtelegge bilister som kjører der uten lov.

Rastad understreker at det fortsatt er en del kapasitet på ekspressbussene og innfartsparkeringen.

— Poenget med sambruksfeltene er å få folk til å kjøre sammen. Vi oppfordrer folk til å benytte seg av kameratkjøring, sier Rastad.

Helserisiko

Den dårlige luften i dag kom ikke som noen overraskelse. Meteorologene har i flere dager spådd en runde med såkalt inversjon denne uken, og verst blir det trolig torsdag og fredag.

Tirsdag morgen hadde innholdet av nitrogendiosiker passert 200 mikrogram pr. kubikkmeter luft, som er grensen for «svært mye forurensning». Klokken 10 viste målingene på Danmarks plass 240,5 mikrogram. Det innebærer «høy helserisiko for utsatte grupper», og er trolig den høyeste målingen siden januar.

— Det er et høyt tall. Vi må ha mer detaljert informasjon om årsakene som ligger bak, sier Rastad.

Kommunens fagfolk skal nå forsøke å finne ut hvor NOx-utslippene kommer fra - altså hvor mye som kommer fra bilister, tungtrafikk, busser og skip etc. Det kan også være aktuelt å sette opp flere målestasjoner.

Lurer du på fenomenet inversjon? Se vår panoramaforklaring fra Ulriken!

Disktuerer nye tiltak

Etter byrådets møte i går var den dystre konklusjonen at tiltakene så langt ikke har virket. Ifølge trafikkmålinger utført av Statens vegvesen var det flere biler i morgenrushet mandag denne uken enn for en uke siden.

I dag var derimot færre biler enn forrige tirsdag, men samtidig på samme nivå som i går.

— Vi ønsker ikke jojo-tiltak, og mener det er nødvendig å gi folk tid til å bli vant til de nye løsningene. Men vi hadde håpet at tiltakene skulle ha en bedre effekt enn trafikkmålingene tyder på, sier Rastad.

Nytt sambruksfelt

Foreløpig er følgende tiltak iverksatt:

  • Fra mandag går det ekspressbusser også fra Åsane senter. Forrige uke ble det satt opp ekspressbusser fra Lagunen.
  • Fra mandag ble parkeringskapasiteten i Klostergarasjen redusert, i tillegg til at kommunen før helgen halverte antall parkeringsplasser i Bygarasjen og i Solheimsviken.
  • Fra mandag er det også innført sambruksfelt fra nord og vest mot Bergen sentrum. Sambruksfeltet fra sør ble gjeninnført forrige uke.
  • I tillegg er områdene for innfartsparkering utvidet. Hva bør gjøres for å stagge forurensningen? Bruk kommentarfeltet.
Erlend Langeland Haugen