- Jeg er slått helt ut. Dette var en ufattelig nedtur. Nei, dette kan ikke være sant! utbryter Reidun Lohne. Hun har satt seg i spissen for de tjue husstandene i Lonevåg-Kårvik-området på Osterøy som frykter det verste hvis nye avfallsstoffer skal bli brent i nærområdet.

Hun er på Gjøvik denne helgen på musikkorpsfestival og ante fred og ingen fare da Bergens Tidende kunne fortelle henne at Nye Osterøy Miljø AS har fått klarsignal fra Knut Arild Hareide til å starte prøvedrift for å brenne fire «nye» miljøgifter i tillegg til garveriavfallet fra Borge Garveri AS.

Et pilotprosjekt
Johannes Borge, derimot, kunne tillate seg en aldri så liten fest fredagskvelden sammen med en del ansatte. Som daglig leder for garveribedriften og det omstridte forbrenningsanlegget har det vært en lang ventetid og mye frustrasjon før han fikk det svaret han har bedt om.

- Men jeg minner om at det er bare prøvedrift vi har fått tillatelse til å sette i gang, og den omfatter de fire avfallsproduktene vi har søkt om å få destruere. Det gjelder oljefilter fra biler, PCB-holdig kondensator, rammer med isolerglass, der PCB-holdig lim er en av ingrediensene, og dessuten datakort.

Nå har vi tillatelse til å brenne tjue tonn av hvert produkt. Dette er virkelig et pilotprosjekt, det første anlegget i sitt slag i hele verden, sier Johannes Borge.

Midt i gleden over å ha fått det etterlengtete ja, er det også malurt:

- Det er hårreisende at det skulle ta så lang tid! Det er halvannet år siden vi sendte inn søknad, og miljøvernmyndighetene har hele tiden visst at dette er et miljøvennlig prosjekt. Bellona og Frederic Hauge har forstått det.

- Men jeg vil likevel gi miljøvernminister Knut Arild Hareide honnør for å ha gitt et positivt svar, sier Borge til Bergens Tidende.

- Umulig å bo her!
- Dette er dramatisk for oss som bor i nærheten av anlegget. Nå må vi tenke alvorlig gjennom hva som skal skje videre. Men vi gir ikke opp. Trolig må vi skaffe oss advokat, sier Reidun Lohne som sammen med familien bor bare tre hundre meter fra forbrenningsanlegget.

Hun nevner at den nærmeste boligen bare ligger knapt hundre meter fra anlegget.

- Det blir ikke mulig å bo her hvis vi ikke får stoppet dette. Så pass mye har vi allerede opplevd av den forbrenningen som allerede er gjort, sier hun.