JOHN LINDEBOTTEN

ØYULF HJERTENES

ARNE NILSEN (foto)

Bergen kommune ønsker åpenhet rundt Giardia-jakten. I går hadde de derfor lagt til rette for at pressen kunne være med da kafeen på Ulriken skulle inspiseres.

Kafeens kloakkanlegg er hovedmistenkt som kilde til Giardia-epidemien som raser i byen.

– Såpass må dere skjønne

Da NRK, TV 2 og Bergens Tidende møtte frem ved avgangen i 9-tiden i går morges for å være med banen oppover, fikk pressen beskjed om at det var helt uaktuelt å ta med andre enn kommunens folk og deres utstyr.

– Banen er egentlig stengt. Vi har kun avtale med kommunen om tur til toppen, fikk journalistene vite fra Ulriksbanen AS, som også driver kafeen på toppen

– Dessuten har ingenting av dette nyhetens interesse. Såpass måtte da pressen skjønne, var meldingen.

Tillot helikopter

Fagdirektør Ivar Kalland fra vann— og avløpsetaten i Bergen kommune sier Giardia-saken er så stor og viktig at de helt bevisst har lagt seg på en åpen medieprofil.

– Jeg vil understreke ganske klart at Bergen kommune ikke hadde noe med denne nektingen å gjøre, sier Kalland.

– Vår erfaring er at journalister kan bli utrolig plagsomme dersom de tror at du holder noe unna for dem. Dessuten er jo dette en svært viktig sak for folket i byen, understreker han.

Da pressen ikke fikk være med banen opp, gikk flere medier sammen om å få helikoptertransport til toppen.

– Vi hadde gitt vår anbefaling om at helikopteret skulle få dispensasjon fra forbudet om motorferdsel i utmark, siden medieinteressen er så stor, forteller Kalland.

Uten innblanding

Helikopteret fra Fonnafly tok av fra grusbanen ved Montana, men sterk vind og tett snøkav gjorde at helikopteret ikke klarte å lande på toppen av fjellet.

Pressefolkene måtte slukkøret returnere, mens Giardia-jakten fortsatte uten medienes innblanding.

Det kommunen ønsker å få bekreftet, eller avkreftet, er om mulige lekkasjer i kloakkrørene fra kafeen på Ulriken kan havne i drikkevannskilden Svartediket.

Inspektørene lette i går forgjeves etter mulige lekkasjer i avløpsrørene. Både videokamera og farget gass ble tatt i bruk i søket etter lekkasjer, men uten resultat.

– Anlegget har ingen åpenbare feil, men vi har ikke fått sett skikkelig på resultatene enda, forteller ingeniør Hildegunn Kvåle.

Værfaste

Værforholdene på Ulriken var i går tøffe, med svært sterk vind og snødrev.

– Av den grunn er det svært vanskelig å gjøre den vanligvis sikre testen med gass. Om noe hadde sivet ut gjennom en lekkasje, så hadde vi antakelig ikke sett noe som helst likevel i snøfokket, sier Hildegunn Kvåle.

Midt på dagen i går var forholdene på Ulriken så ufyselige at folkene fra kommunen begynte å lure på om det var mulig å få fraktet opp mat. De ble rett og slett værfaste på toppen.

Utpå ettermiddagen ble forholdene imidlertid vurdert som gode nok til at taubanen kunne frakte inspektørene ned igjen.