Han er sky og holder seg i ly av nattemørket, men imponerer nok damene med hodepryden sin. Et viltkamera i Vindafjord på grensen mot Hordaland har fanget opp denne praktkaren som har hele 20 tagger i geviret.

— 20 tagger er det største tallet som er verifisert her i landet. Det er spennende at det finnes slike dyr, sier forsker Erling L. Meisingset ved Bioforsk på Ås til avisen Grannar.

- Aldri sett maken

Eieren av viltkamerat vil ikke oppgi navnet sitt eller hvor kameraet står. Årsaken er at han frykter bukken kan bli offer for troféjegere. I prakteksemplaret er det trolig samlet mange gode gener som gjør bukken godt egnet som avlsbukk.

Den erfarne jegeren har selv jaktet siden 80-tallet og skutt mer over 200 hjorter. Han har aldri opplevd maken til gevir noen gang.

— Kroppen er ikke så veldig stor, men geviret er enormt. Jeg har aldri sett lignende, sier jegeren som har fire viltkamera utplassert på strategiske områder i kommunen.

21 tagger?

Første gang kameraet fanget inn storbukken var natt til 1. januar 2011. Siden har han sett ham flere ganger, både med og uten gevir.

— Du kan tro det er spennende å gå ut i skogen å hente inn minnebrikkene i kameraene. Da jeg fikk den sværingen opp på skjermen, fikk jeg bakoversveis, sier han.

Hjortebukken ble ifølge lokalavisen observert av hjortejegere i midten av desember, men jegerne lot hjorten gå. Ifølge viltkameraeieren skal jegerne ha sett at bukken i løpet av 2011 har utviklet en 21. tagg.

— De som har sett den i år påstår at han har fått 21 tagger. Den siste taggen skal i så fall vokse ut fra issetaggen på høyre side, men det har ikke jeg sett, sier jegeren.

Statussymbol

Ifølge hjorteforsker Meisingset er slike gevir et statussymbol for hjorten, men også et viktig kampvåpen.

— Størrelsen på geviret har betydning, men det er ikke sikkert bukken klarer å dominere andre som er større og har mer muskler, forklarer eksperten.

I jakten i fjor ble det tatt en bukk på 178 kilo i samme området. Det kan bety at området i Vindafjord har spesielt bra miljø og næring med kalk for hjorten, tror hjorteforskeren.

- Inhumant

Kameraeieren tror denne hjorten også vandrer i Hordaland, da den er observert flere steder i Vindafjord som er navnet på tidligere Ølen og Vindafjord kommuner like sør for fylkesgrensen.

— Den forsvant fra mine kameraer i juli, men jeg vet at slike bukker kan vandre over store områder og svømme langt, sier han.

Han er opptatt av å bevare det flotte dyret slik at bukken kan få videreført genene sine til neste generasjoner, og er kritisk til utviklingen mot at stadig flere leier ut jaktområder til leiejegere som helst har store dyr i siktet.

— Problemet nå er at vi ser svært mange morløse kalver etter jakten. Det skyldes at leiejegere kjøper seg løyver til flere tusen kroner for å skyte store dyr, så bryr de seg ikke om kalvene. Jeg mener det er inhumant, sier han.

TELL TAGGENE: Her kan du se kjempegeviret.
PRIVAT