Belgierens problemer skyldes de tre første bokstavene i etternavnet. Folkeregisteret insisterer nemlig på at etternavnet hans er Rooy, og at Van er et mellomnavn.

— Navnet Van Rooy har vært i bruk i vår familie i flere hundre år. Helt til jeg kom til Norge. Da bestemte en eller annen småkonge hos Folkeregisteret seg for at dette navnet var feil, sier Van Rooy.

Ikke fikst med prefiks

Han irriterte seg kraftig over å måtte kalle seg Rooy da han ble registrert første gang i 2001, men fant seg i det. Nå har han imidlertid fått en sønn som ble døpt Leon. Men i passet har sønnen fått Leon Van som fornavn og Rooy til etternavn.

  • Vi synes ikke at tullete og firkantede byråkratiske regler skal bestemme hva som skal stå i passet hans. Jeg vil ikke at han skal ende med et pass uten mening. Dette kan høres ut som en liten sak. Men det er tross alt familienavnet vårt, sier Van Rooy.

Etternavn med prefikser som «Van», «von», «de», «da» og lignende er vanlig i land som Belgia, Nederland, Frankrike, Tyskland og Italia.

Von i hengande snøre

Harald Hammer, som er leder for folkeregistreringen i Skatteetaten, forklarer at gjeldende forvaltningspraksis er at prefikset skal settes etter fornavnet eller mellomnavnet.

  • Hvorfor det?
  • Nei, slik har det vært siden vi fikk data. Da magnetbåndet kom, ble det sendt ut rundskriv om hvordan etternavn med prefiks skulle registreres, sier Hammer.

Han blar febrilsk i noen gamle regelverk fra tidlig 1970-tall, uten å finne det aktuelle rundskrivet.

Hammer vil ikke kommentere saken til Van Rooy, men gir et lite håp.

  • Vi har hatt noen saker der det er blitt godtgjort at Van er en del av etternavnet, og da har vi omgjort registreringen, sier han.

Van Rooy må i tilfelle få belgiske myndigheter til å bekrefte at begge ordene er en del av etternavnet. Tungvint, synes belgieren.

  • Det Folkeregisteret nekter å fatte, er at Van Rooy er et enkelt etternavn som likevel består av to ord. Det er ikke engang snakk om dobbelt etternavn eller mellomnavn, eller noe i den duren, sier Van Rooy.

Får passet påskrevet

Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen har stor medfølelse med Van Rooy.

  • Det er ikke tvil om at Van er en del av etternavnet, men en god del personer melder om slike problemer når de får brev fra legekontor og lignende. Jeg skjønner godt at det er irriterende, det går jo på identiteten løs, sier Utne.

Han har hørt om en rekke lignende saker, og tror navneforvirringen også har tekniske årsaker.

  • Folkeregisteret må alfabetisere etter hovednavnet. Legekontor, strømleverandører og lignende får folkeregisteropplysninger direkte, og bruker dataene feil. Men jeg synes politiet burde klare å få det rett på passet, i hvert fall, sier han.

Har du et sjeldent navn som skaper problemer? Del dine erfaringer her,

Paul S. Amundsen
Paul S. Amundsen