Foran en femtitalls mennesker, flere av dem pasienter og ansatte ved sykehuset, holdt hun sin appell. Budskapet var klart og tydelig.

— Politikerne må bevilge penger til å hjelpe alle pasienter som venter i kø. Vi trenger bred støtte til et pasientopprør for større bevilgninger til sykehussektoren. Dessuten må skjevfordelingen til sykehusene på Vestlandet rettes opp

Og fort dannet det seg en liten kø av fremmøtte som ville sette navnet sitt på underskriftslistene.

Som ringer i vann

Og nå brer Gerds helseaksjon seg som ringer i vann.

Den engasjerte sykemeldte læreren får nå verdifull hjelp av Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) i Hordaland med det praktiske arbeidet til aksjonen. Dette er planen videre:

  • Stands og underskriftsaksjoner på Torgallmenningen og på kjøpesentrene i Bergen og Hordaland i ukene fremover
  • Et fakkeltog skal markere pasientenes protest mot lengre ventelister og strammer budsjetter til sykehusene på Vestlandet.
  • Aksjonen vil fortsette utover høsten før underskriftslistene skal leveres til helseminister Sylvia Brustad.

Kollega og venninnestøtte

— Jeg beundrer min kollega for initiativet. Det er kjempeflott at Gerd tar ut sine siste krefter for å hjelpe andre. Jeg har selv stått i helsekø og vet hvor frustrerende det er å vente på behandling, sier Inger Helland.

Hun er en av flere kolleger av Soløst fra Bjørgvin videregående skole som møtte på Haukeland for å hjelpe til.

Den andre appellanten på gårsdagens demonstrasjon var fylkessekretæren i FFO Hordaland, Jens Olav Johannessen.

Han er også overveldet over hvor mange som har reagert på Gerd Soløsts utspill. Han forteller at alle de 49 pasientorganisasjonene som er tilknyttet FFO aktivt vil støtte opp om aksjonen.

— Dette er kimen til en grasrotaksjon mange har ventet lenge på, sier han til Bergens Tidende.

Kritisk til styreleder

Johannessen er svært kritisk til styreleder Ranveig Frøilands håndtering av pengekrisen i Helse Bergen.

— På siste styremøte i Helse Bergen uttalte hun at det burde være et musepiss i havet å spare 100 millioner kroner for en organisasjon som har en omsetning på fem milliarder kroner. Det er hårreisende useriøst av styrelederen. Det vitner om at hun ikke har forstått hvor trangt budsjettet på Haukeland er, og hvor hardt personalet jobber for å gi pasientene den hjelpen de har krav på, sier Johannessen.

I appellen minnet han også Frøiland om sin fortid som stortingsrepresentant.

  • Mens hun satt i finanskomiteen ga hun tillatelse til sanering av en gjeld på flere milliarder på Gardermobanen. Hvorfor er det ikke mulig å sanere gjelden i sykehussektoren på samme måte, spurte Johannessen.

Inger Helland, kollega av Gerd Soløst