I går formiddag fikk hun komme om bord i den gamle «Queen Mary» s etterfølger; cruiseskipet, «Queen Mary 2».

Denne gangen var det riktignok ingen reise over Atlanteren den nå 81 år gamle Gerda Hanquist Larsen fikk være med på.

Men Gerda var strålende fornøyd med å få se skipet innenfra mens det lå til kai i Jekteviken.

Overveldende

— Dette er helt overveldende, sier den spreke 81-åringen til BT når vi setter oss nettopp i «Queen Mary 2» s enorme buffetrestaurant, Kings Court, for å puste ut etter alle inntrykkene.

— Men jeg synes ikke egentlig hun minner om den «Queen Mary» jeg husker.

Dette skipet må være minst dobbelt så stort og et virkelig luksusskip.

— Tenk alt det nydelige porselenet og det vakre interiøret, sier Gerda som har spesiell interesse for porselen. I mange år underviste hun i porselensmaling.

Gerda og hennes danske familie reiste på øverste dekk da «Queen Mary» krysset Atlanteren. Reisen tok 10-11 dager.

Isfjell i sikte

— Det mest dramatiske som hendte var nok at vi måtte ligge stille i sjøen et døgn fordi vi kom i et farvann med mye isfjell. Da ble det også arrangert en redningsøvelse om bord. Både jeg og mine søsken fikk livbelter på og ble stilt opp på øvre dekk. Min mor talte oss opp for å forsikre seg om at vi alle var der, forteller hun og fortsetter:

— Jeg kan også huske skrikene fra passasjerene som bodde på de nederste dekkene. De trodde det var alvor og var livredde da alle skodder og dører ble stengt, forteller den spreke damen som flyttet til Bergen etter krigen. I 1945 hadde hun truffet mannen sin, Andor Wincent Larsen på en korfestival i Ynglingeforeningen i København.

Hun er imponert over de mange luksusrestaurantene om bord i den nye «Queen Mary 2». Vage minner har hun også fra restauranten i den gamle Atlanterhavskrysseren.

— Jeg husker det var dekket ved langbord og hvite duker hvor vi satt og spiste.

Om bord i cruiseskipet står den en modell av den opprinnelige «Queen Mary». Gerda studerer modellen nøye mens omviseren vår, Amanda Reid forteller om skipets historie.

Troppeskip

— Under krigen ble passasjerskipet benyttet som troppeskip. På det meste var det 18.000 soldater om bord samtidig. Jeg har hørt krigsveteraner som var med fortelle hvordan det ble laget mat hele døgnet. Likevel klarte de ikke å servere alle mer enn to måltider hver dag.

Det gamle skipet er fremdeles i bruk. Men hun seiler ikke lenger rundt på de syv hav. I dag ligger hun til kai som hotellskip i California.

Det var meningen familien skulle flytte til Canada for godt da Gerda seilte med «Queen Mary». Faren skulle lede byggingen av en jernbane over prærien og familien hadde solgt gården i Danmark.

Men slik skulle det ikke gå. Moren trivdes absolutt ikke, og etter et år i villmarken flyttet de hjem igjen - også denne gang med «Queen Mary»

— Men den turen husker jeg merkelig nok ingenting av, sier Gerda i dag.

— Kunne du tenkt deg en tur med den nye «Queen Mary 2»?

— Alle drømmer vel om et cruise om bord i verden største cruiseskip. Men jeg lar det bli med drømmen, svarer Gerda.

Gerda Hanquist Larsen (81)

VEKKER MINNER: 81 år gamle Gerda Hanquist Larsen mintes sin reise med den første «Queen Mary» da hun fikk være med om bord i verdens største cruiseskip i går formiddag.
MODELL: Gerda studerer modellen av den gamle Atlanterhavskrysseren som står utstilt om bord.