Forskere har greid å avle frem 300 kyr med menneskelige gener i seg. Det innebærer at kyrne produserer samme type morsmelk som ammende kvinner gjør.

Forskerne mener at den menneskelige «kumelken» kan bli en god erstatning for vanlig brystmelk, og i tillegg kan bli et bedre grunnlag for morsmelkerstatning enn dagens produkter. Målet er at melken kan selges i vanlige butikker.

Bekymret

Det mangler ikke på kritikere av genmodifiseringen, både på teknologiens og dyrenes vegne. Mens noen setter spørsmålstegn ved sikkerheten i melk fra genmodifiserte kyr, bekymrer dyrevernere seg for hva slags helsepåvirkninger genmodifiseringen kan ha for kyrene.

Professor Ning Li er mannen bak forskningsprosjektet. Han er overhodet ikke bekymret for helsen til verken kyrne eller barn som måtte drikke melken. Han mener den nye typen melk vil være like trygg å drikke som vanlig melk.

Smaker sterkere

Det eneste han muligens måtte ha å utsette på gen-melken er at den smaker litt sterkere enn vanlig melk.

Kyrene som er brukt i forsøkene hittil, er av typen Holstein. Kjernen i gjennombruddet er at forskerne fikk kyrne til å produsere melk som inneholder proteinene lysozym og laktoferrin. Disse proteinene finnes det mengder av i menneskelig brystmelk, og hjelper barnets immunforsvar.

Kan ta årevis

Og skulle du bekymre deg for hva som måtte dukke opp i butikkhyllene i fremtiden, har du god tid til å grue deg. Ifølge Li regner kan det gå hele ti år før man eventuelt har et ferdig produkt til forbrukermarkedet.