Politiet har lokalisert 22 år gamle Genet Paulos Tedla, som har vært savnet siden før jul. Hun befinner seg «i et naboland».

— Vi har fått bekreftet at hun er OK. Nærmere om hvor hun befinner seg vil jeg ikke gå inn på, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold.

Etter det bt.no forstår, er hennes registrerte ektemann og Tedla selv mistenkt for å ha planlagt forsvinningen i fellesskap.

«Angivelig ektefelle»

Politiet mener at så mange falske opplysninger er gitt, at de stiller spørsmål ved hele bakgrunnen for hvordan de to er kommet til Norge.

Krogvold omtaler ektemannen som «savnedes angivelige ektefelle». I folkeregisteret står de to oppført som ektefeller, etter et giftermål i april 2007. Tedla kom til Norge på familiegjenforening i september 2011. Politiadvokaten vil ikke si noe om hvorvidt hun er siktet for noe, eller om hun vil bli bedt utlevert til Norge.

I går besluttet politiet å sikte melderen i savnetsaken, en 27 år gammel mann, mistenkt for falsk savnetmelding og falsk forklaring.

— Vi var kommet så langt at vi fant grunnlag for å pågripe ham. Nå sitter han i avhør, sier Krogvold.

- Falsk forklaring

I går kveld erkjente mannen at savnetmeldingen som ble inngitt like før jul og senere gitte forklaringer, har vært falske. Politiet vil trolig fremstille ham for varetektsfengsling i morgen.

Siden før jul har politiet arbeidet med savnetmeldingen på 22 år gamle Genet Paulos Tedla. I innledningsfasen ble saken håndtert som en såkalt undersøkelsessak.

— Da det ikke fremkom konkrete opplysninger i undersøkelsessaken, ble saken den 2. januar endret til en prioritert etterforskningssak. Dette medførte tilførsel av flere etterforskere, og at politiet søkte hjelp fra media og publikum, opplyser Gry Benedicte Halseth ved Hordaland politidistrikt.

- Ingen spor

Ektemannen har forklart at han så Genet om morgenen 19. desember. Så gikk han på skolen. Da han kom hjem, har han forklart, var konen og en del av klærne hennes borte. Dagen etter meldte han henne savnet.

Den 5. januar snakket bt.no med Tedlas ektemann. Han sa han ikke trodde konen hadde blitt utsatt for noe kriminelt, men forsto heller ikke hvor hun kunne ha blitt av.

— Hun tok sakene sine og ble borte. Det tyder på at hun selv ville reise, sa han.

Tedla kom til Norge i september i år, etter familiegjenforening med sin fem år eldre ektemann. Etterforskningen var vanskelig, blant annet fordi Tedla ikke hadde bankkort eller mobiltelefon. Dermed kunne ikke elektroniske spor bidra til å fortelle hvor kvinnen var blitt av.

Tedla har siden 30. desember vært etterlyst internasjonalt gjennom en savnetmelding til Interpol.