— Jeg ønsket meg en ekte bergenser og en som kunne litt språk, og det har jeg fått, sier Turid Sveen fornøyd om valget av de nye skopusserne. - Og gjett hva bergenseren heter? spør hun lattermildt. Bjørn, selvfølgelig!

Erkebergenseren Bjørn Pedersen har flere år bak seg som skopusser på gamle Bristol. De siste fem årene har han jobbet ulike steder på Torget. Nå skal han sammen med språkkyndige Paulo Brites pusse skoene til både bergensere og tilreisende.

Lang tradisjon

«Skopuss, skopuss, det er vår tradisjon», synger Turid Sveen muntert, mens hun spiller trekkspill.

— Denne sangen laget vi for elleve år siden. Den gang kommunen bestemte at boden skulle vekk fra Bergen, men bergenserne raste i åtte måneder til boden var tilbake på plass, forteller hun.

For skopuss i Bjørnekremboden har det vært siden 1928, da Turid Sveens farfar videreutviklet Bebels skokrem til den etter hvert så anerkjente Bjørnekremen.

Celebre gjester

Turid, som nærmest er oppvokst i den tradisjonsrike Bjørnekremboden, viser stolt frem autografene fra kjente personer som har besøkt skopusserboden i årenes løp.

— Jens Stoltenberg. Han var pen. Erik Bye, Gro Harlem Brundtland og Harald Bakke.

Fører tradisjonen videre

De siste ni årene var det Edwardo Ramirez Madrid (76) som sto for pussingen av sko i Bjørnekremboden. Etter hans bortgang i vinter er det nå en bergenser og en portugiser som skal videreføre tradisjonen.

— Nå er det de som skal få Bjørneboden til å blomstre igjen, sier Turid Sveen.

BLIR I BYBILDET: Erkebergenseren Bjørn Pedersen (sittende) skal sammen med språkkyndige Paulo Brites fra Portugal pusse skoene til både bergensere og tilreisende.<br/> FOTO: TORE THORSEN, BTV