«Geir» (22) hadde to nervepirrende timer i forhørsretten torsdag. Skulle en sprekk på amfetamin ødelegge opplegget han har fått tilbud om, eller ville han få en siste sjanse?

For andre gang vil nemlig Hordaland fylke prøve et svært utradisjonelt opplegg for å få en ung «versting» på rett kjøl. Sammen med prosjektleder Pål Albro skal «Geir» reise til Nairobi i Kenya på mandag. Der skal de være i seks måneder. «Geir» skal hjelpe gatebarn, trene et fotballag i slummen og selv få undervisning av Albro.

Rus og trøbbel

«Geir» er dømt for omfattende narko— og vinningskriminalitet. Det tidligere fotballtalentet har hatt en hurtig «karriere» på skråplanet etter at han begynte å ruse seg på ecstasy og Rohypnol for tre år siden. Resultatet er syv turer bak fengselsmurene.

Lærer Pål Albro har brukt lang tid på å planlegge og få godkjent opplegget i Kenya. Det betales av Askøy kommune, fylket og Aetat. Til sammen har prosjektet et budsjett på 170.000 kroner.

— Billigste behandlingstilbud i fylket ville kostet 280.000 kroner. «Geir» er valgt ut til å bli med fordi han har et nettverk, og han har ressurser han må få hjelp til å hente frem, sier Albro.

Alt var klart. Prosjektet var godkjent, pengene var klare, billettene kjøpt. Det eneste som gjensto var at «Geir» skulle klare å holde seg på matten i en uke. Så kunne de dra.

Vanvittig stoffsug

«Geir», som hadde sittet syv uker i varetekt, ble løslatt mandag. Retten gikk med på at han skulle få en uke i frihet for å forberede det lange oppholdet i Kenya. Vilkårene for løslatelse var at «Geir» skulle bo hos sin mor, melde seg for politiet daglig og avgi urinprøver.

Tirsdag stakk «Geir» av. Han møtte venner i rusmiljøet, som ikke ville at han skulle reise til Kenya. De fristet med amfetamin.

— Suget etter stoff er så vanvittig sterkt. Jeg tenker ikke klart, sier «Geir». Han ruset seg, og brøt vilkårene. Onsdag meldte han seg for politiet. Torsdag ble han fremstilt for fengsling. Aktor Britt Meling ville varetektsfengsle ham for fire uker. Dermed var hele Kenya-turen i ferd med å ryke.

— Han brøt vilkårene for løslatelsen, og pådro seg nye straffbare forhold. Det virker betenkelig å sende ham til Kenya nå, sier Meling.

Kjemper for «Geir»

Albro går i vitneboksen. Han har kjent «Geir» siden gutten var 13 år. Nå kjemper Albro det han kan for at «Geir» skal få bli med til Kenya.

— Dette handler om et liv. Hvis «Geir» blir her, vil han ikke komme seg unna rusmiljøet. I Kenya må han skifte fokus, der handler det om barna vi skal hjelpe. Han vil få ansvar og nye muligheter. Det finnes ikke amfetamin i området der vi skal være. Går han utenfor området for å skaffe seg heroin, er han ferdig. Det er for farlig. Det vet han. Vi har gjort dette en gang før, med en annen ung gutt. Han er fortsatt stoffri, sier Albro.

— Det er gjentagelsesfare helt til han sitter på flyet til Kenya. Derfor bør han varetektsfengsles frem til mandag. Får han ikke reise mandag, er løpet kjørt, sier «Geirs» forsvarer, advokat Jørgen Riple.

Reddet av dommeren

Dommeren bruker lang tid på kjennelsen. «Geir», Albro og Riple venter nervøst på gangen. Alle vet at dette er enten-eller for «Geir».

Så kommer kjennelsen: «Geir» blir fengslet, men bare til mandag. Dermed kan Albro hente ham i fengselet og dra rett til Flesland. Sammen er de klare for et halvt år i Kenya.

— Nesten alle jeg har her i retten i narkotikasaker ville drømme om å få den muligheten du har fått nå. Du har fått en unik sjanse, og det håper jeg du er klar over, sier dommer Eva Macody Lund til «Geir».

Mandag klokken 15 går turen til Nairobi.