Siden februar 2010 har lensmannskontoret vært uten lensmann. Nå er Geir Harkjerr den eneste politimannen igjen i kommunen ved Sognefjorden.

— Da jeg begynte, hadde vi tre og en halv stilling her. Nå er jeg alene. Det heter seg at kontoret skal være åpent tirsdag og torsdag fra 10 til 14. Jeg prøver å holde åpent mest mulig, sier Harkjerr, som sier at han ofte får forespørsler om han kan jobbe i fritiden.

Han er på vei til en trafikkulykke, ikke langt fra Førde, da BT ringer.

— Jeg bruker vel omtrent en time dit. Men denne gangen haster det ikke så veldig, siden en annen patrulje også har rykket ut, sier Harkjerr.

— Det vi erfarer er at oppdrag vi tidligere rykket ut på, blir utsatt til andre tider av døgnet. Det er ikke så ofte vi er på stedet med én gang lenger. Det gjelder særlig trafikkulykker som jeg er på vei til nå, sier politibetjenten.

Et oppdrag på sørsiden av fjorden kan fort ta hele dagen.

— Hvis det skjer et dødsfall eller en voldsepisode nattetid, er det vanskelig å komme frem. Det tar halvannen time til Lavik, og så er det fergen. Men sånn har det alltid vært. Problemet nå er nedbemanningen på lensmannskontorene. Publikum får et vesentlig dårligere tilbud.