Leker, bøker og tv-apparat. Quiltetepper, kosedyr og pc'er for de større barna.

Nesten hvert eneste rom på Barneklinikken i Bergen bærer preg av den store givergleden. Sykehushverdagen for barna hadde ikke vært den samme uten.

— En million kroner er det ikke ofte vi får inn, forteller assisterende oversykepleier Berit Båtsvik til BT.

— Men folk gir etter evne. En eldre kvinne trekker 200 kroner fra pensjonen sin hver måned, og gir til oss. En ung mann som selv har hatt kreft, samler inn penger i hjembygda en gang i året.

Årlig får sykehuset inn cirka 200.000 kroner i donasjoner fra privatpersoner og bedrifter. Pengene finansierer trivselstiltak for barna på Barneklinikken og brukes til alt fra sykehusklovn, musikkterapeut, leker og utstyr som gjør dagen triveligere for barna.

En sjelden gang brukes pengene også til medisinsk utstyr, men da alltid i samråd med giver.

Eksempelvis skal milliongaven fra Marie Sivertsen blant annet finansiere et nytt instrument som måler resturin i blæren. Maskinen har en verdi på nær 250.000 kroner.

— Folk gir av godt hjerte, fordi de ønsker å gjøre noe for de syke barna. Givere opplever det som meningsfylt å hjelpe andre, og gjøre dagen litt lettere for dem som opplever vonde dager, sier Båtsvik idet vi kommer inn på poliklinikken.

— Akvariet der borte i kroken, for eksempel, er en gave. Ungene koser seg veldig med det.

Blant giverne er barnekor, kolleger og foreninger, pårørende og sambygdinger. Kreativiteten er stor når det gjelder å samle inn penger: Noen setter opp teaterforestillinger, arrangerer basar eller konserter. Andre gir av egen opparbeidet firmabonus, eller sløyfer årets julegave og sender pengene direkte til sykehuset.

— Vi som arbeider her er utrolig glade for gavene. De gjør dagene litt lettere og gladere for pasientene, pårørende og oss som jobber her, sier Båtsvik.

KORTER VENTETIDEN: Ventetiden blir kortere og morsommere når man har noe å gjøre. Sebastian Wolff Harkestad (5) tar en tur i lekebilen mens han venter på tur på Poliklinikken.