Verdens rikeste mann, Microsoft-gründer og filantrop Bill Gates, er på norgesbesøk og mange trodde han var på vei til Hardanger.

I hvert fall lå luksusyachten «Utopia» i Ulvik innerst i Hardangerfjorden. Det har vært spekulert i media om at Gates-familien har leid den franske yachten, som ofte benyttes av kjendiser på ferie.

— Båten kom torsdag, og har ligget der i hele dag. Det har vært enkelte i land med en lettbåt, men så langt er det ingen som har sett Bill Gates selv, forteller Steinar Bergo, som har knipset bildene av yachten.

Fredag kveld opplyser imidlertid lesere at yachten har forlatt Ulvik, passert under Hardangerbrua og er på vei ut Samlafjorden.

Besøkte Haakon og Mette-Marit

Gates har denne uken vært både i Oslo og Lillehammer, og besøkt kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit på deres sommersted Dvergsøya utenfor Kristiansand.

I dag har Gates vært på padletur i Geiranger, ifølge Sunnmørsposten. Det går rykter om at familien vil tilbringe natten i Ålesund, og ifølge avisen er «Utopia» meldt å skulle ankomme Ålesund lørdag.

Spørsmålet er om "Utopia" er på vei for å plukke opp Gates i Ålesund, eller om millardæren har klart å snike seg ombord allerede.

På vei til Sponheim?

Hardanger er ikke ukjent med å få besøk av internasjonale rikinger om sommeren. Både Chelsea-eier Roman Abramovitsj og en av verdens dyreste yachter, "A" har besøkt området tidligere.

— De liker seg her inne, ja, bekrefter Bergo.

Ikke så rart. Dessuten er det jo betydningsfulle folk å besøke i Hardanger også. Etter å ha hilst på kronprinsparet tidligere i uken, hadde det kanskje vært rett og rimelig at Gates også besøkte fylkesmann Lars Sponheim på gården hans i Ulvik?

Ingen Gates, men flere dro inn til land fra yachten i dag.
STEINAR BERGO