KJERSTI MJØR

— Dette må aldri skje igjen, sier Ågot Monsen i Fana.

Å skru av gatelysene om nettene har vært et omstridt sparetiltak fra byrådet i Bergen. Siden mars i år har kommunen spart ti millioner kroner på å mørklegge bydelene utenfor sentrum, men protestene har vært mange.

Ågot Monsen og mange av naboene har sluttet å gå ut etter at kommunen skrudde av gatelyset i Kvernabekkveien i Fana.

— Om kvelden blir det stummende mørkt, og umulig å gå kveldstur. Det irriterer meg grenseløst, sier Monsen til BT.

— Folk holder seg hjemme. Når de åpner døren og ser hvor mørkt det er, snur de og går inn igjen.

- Feilprioritering

Fra mai har gatelysene vært slått av hele natten. Selv om lyset slått på igjen, blir det fortsatt mørkt mellom klokken 01 og 05 på hverdager. Bare i helgene får lyset stå på hele natten. Ågot Monsen synes ikke dette er godt nok.

— De kan gjerne spare på lyset, men det blir feil å skru av alt. Vi trenger ikke flombelysning, men det må være teknisk mulig å finne løsninger som gjør at vi får beholde noe lys. Dette handler om trygghet og sikkerhet for alle aldersgrupper, sier Monsen.

- Ikke økt kriminalitet

Byrådsleder Monica Mæland bekrefter at dette har vært et upopulært sparetiltak.

— Vi har fått mange reaksjoner, og det er åpenbart at folk er misfornøyde med at gatene blir mørklagt. Det har jeg veldig stor forståelse for, sier Mæland.

— Men i den lyseste årstiden mener vi at det har vært forsvarlig å slå av gatelyset. Dette tiltaket er en konsekvens av beinharde innsparinger. Vi må kutte en halv milliard i bergensbudsjettet, og det innebærer at vi må kutte i alle sektorer.

Advarslene var mange da byrådet vedtok sparetiltaket. Man fryktet at mørkleggingen ville gå på folks sikkerhet løs.

— Men vi har ikke fått meldinger om ulykker eller økt kriminalitet, slik folk trodde, sier Mæland til BT.

— Blir Bergen mørklagt neste år også?

— Nei, jeg håper vi slipper dette i 2005.

LEI MØRKLEGGING: Ågot Monsen i Fana har kuttet ut kveldsturen etter at byrådet i Bergen vedtok å slå av gatelyset om natten. - Om kvelden blir det stummende mørkt. Vi tvinges til å være inne, sier hun til BT. <br/>Foto: KNUT EGIL WANG