— Jeg var tryggest på trappa på Vålerenga skole - senere ble jeg opptatt i gjengen og fikk mer trygghet, forteller Elyas Mohammad.

Oslomannen med pakistansk opprinnelse, opplevde å se sin 10 år eldre bror bli knivstukket 4 ganger over et bilpanser i en av Oslogatene. Selv var han gjengmedlem i 2 år og må i dag leve med stempelet - tidligere straffedømt. I dag arbeider han for Oslo kommune som ungdomskontakt i Grünerløkka og Sofienberg Bydel.

Han mener at det finnes mange myter rundt gjengbegrepet, men tror ikke nødvendigvis at færre gjenger ville redusere voldsovergrepene. Mohammad tror at en av hovedgrunnene til at ungdom oppsøker gjengen, er at de trenger bekreftelse på at de duger til noe.

— I gjengen finner de nettverket som familie, slekt og venner ikke kan gi dem. De finner trygghet, identitet og oppnår større selvtillit. Ungdommer trenger forbilder. Før så vi på foreldrene som forbilder, i mangel av dette blir gjenglederen forbildet. Gjengen blir rett og slett en erstatning for familietilhørigheten, sier Mohammad

Han tror det er svært viktig at ungdom som kommer på skråplanet inkluderes og ikke ekskluderes. Han mener vi er flinke til å straffe folk i dette landet, men mindre flinke til gi dem muligheten til å ordne opp