Ifølge pressevakt Elin Isaksen fikk Statoil litt over klokken 10 torsdag formiddag melding om en såkalt H2S-lekkasje i et utstyrsskaft på Statfjord C-plattformen.

Mannskapet om bord på plattformen ble umiddelbart mønstret, skriver Aftenbladet.no.

— Vi fikk melding klokken 10.40 om at det var en gasslekkasje på Statfjord C, og at det ble forberedt evakuering, sier Nils Ole Sunde, vakthavende redningsleder ved Hovedredningsentralen i Sør-Norge.

Satt to timer i livbåtene

Statoil valgte å klargjøre til evakuering av samtlig personell på plattformen med unntak av nøkkelpersonell. Totalt ble 236 personer satt i livbåtene

— Det betyr at de er gjort klar for evakuering, men er ikke evakuert, sier Elin Isaksen.

To timer etter at hendelsen skjedde, meldte Statoil at situasjonen var under kontroll. Måleinstrumentene som slår ut hvis olje og vann har vært i kontakt med hverandre, var da synkende.

— Det har vært en hendelse der det har lekket ut noe HS2-gass, sier Statoils pressevakt Elin Isaksen.

- Har folk sittet i livbåtene de siste to timene?

— Ja, men de har fått lov til å gå ut og strekke på beina.

- Hvorfor er situasjonen så alvorlig?

— Det er alltid alvorlig når vi får utslag på måleinstrumentene våre, men jeg vil ikke spekulere i mulige konsekvenser, sier Isaksen.

En giftig svovelgass

I en melding i 12.30-tiden torsdag skriver Statoil at plattformen er nedstengt og at det ikke er meldt om personskader.Personellet har nå fått forlate livbåtene.

H2S er en giftig gass, og gassdetektorene slår ut på lave nivåer. Det er ikke indikasjoner på hydrokarbonlekkasje, skriver Statoil i meldingen.

Statfjord C ligger i Statfjordfeltet, som er Norges og Nordsjøens største oljefelt. Det ligger i området vest for Sogn og Fjordane.