— Jeg sto femti meter fra stasjonen da det smalt. Bekkalokket løftet seg, så kom det en sky av støv, røyk og sand opp at hullet, og deretter kom smellet. Sanden blåste ti-femten meter ut i veien, forteller Arne Ellingsen til bt.no.

Eksplosjonen skjedde klokken 10.20 torsdag formiddag i Sjøgaten.

Fylte bensin da det smalt

En person sto og fylte bensin på Smart-stasjonen da det smalt.

— Han ble helt forvirret og satte seg inn i bilen for å kjøre. En ansatt på stasjonen og jeg fikk stoppet han, vi var jo livredd for at gnisten skulle antenne noe mer. Vi fikk derfor skubbet bilen vekk, forteller Ellingsen.

Politi og brannvesen kom raskt til. Alle kumlokk på og rundt bensinstasjonen ble skumlagt.

Evakuerte boligblokk

En fireetasjers boligblokk ligger på bensinstasjonen. Den ble evakuert av politiet.

— Vi lå og sov da politiet banket på. De hylte og sa at vi måtte få på oss klærne og komme oss ut, forteller Kristin Davidsen (21) og Kristin Haugland (21) til bt.no.

— Først tok vi det veldig rolig, men så tenkte vi at det hadde jo kommet en smell og kanskje kom det et til. Da fikk vi fart på oss. Jeg tok bare med meg mobiltelefon, lommebok og en varm jakke, forteller student Kristin Davidsen. Hun trener for opptaket til Politihøyskolen. I dag skulle hun svømme, men fikk i stedet en leksjon i konkret politiarbeid.

Det var en person i kiosken Delfi ved bensinstasjonen da det smalt, men han skal ikke ha kommet til skade.

Trafikken omdirigert

Politiet sperret av veien. All trafikk nordfra har i flere timer blitt dirigert opp fra Sjøgaten og opp Sandviksveien i Sandviken mot byen.

På Bradebenken stopper politiet trafikken fra Bergen, og dirigerer den om Sandviken derfra.

— Hele Sjøgaten vil bli stengt til ut på ettermiddagen. Trafikken har gått tregere, men vi har ikke fått melding om store køer som følge av stengningen, sier operasjonsleder Asbjørn Andersen i Hordaland Politidistrikt til bt.no.

Statens vegvesen melder at Sjøgaten ble åpnet igjen klokken 14.21 i ettermiddag.

- Trolig bensindamp

— Trolig har det lekket ut bensindamp som har ført til eksplosjonen. Det var påfylling av tankene på stasjonen onsdag. Dampen har mest sannsynlig lekket ned i grunnen. En gnist har på en eller annen måte antent bensindampen og forårsaket eksplosjonen, eller forpuffingen som vi kaller det. Eksplosjonen har gått i kanalene. Bekkelokket spratt opp, men også gulvet inne i bensinstasjonen ble løftet som følge av trykket, sier utrykningssjef Knut Skare i Bergen Brannvesen til bt.no.

Mer enn 20 brannfolk fra tre brannstasjoner rykket ut til Sjøgaten.

— Vi målte først dampen oppe på bakken og deretter nede i grunnen. Alt ble skumlagt for å fortrenge gassen, slik at den ikke skulle føre til nye eksplosjoner, forklarer Skare.

Tømmer tankene

Tankene på Smart stasjonen blir torsdag ettermiddag tømt for bensin. Det vil deretter bli undersøkt om tankene er helt tette eller om det kan være lekkasje i dem.

Bensinstasjonen vil ikke bli åpnet igjen før alle tanker er tømt og sjekket.

Satt og leste økonomi

Beboer Jan Aris Giailoglou var hjemme i leiligheten sin i fjerde etasje av boligblokken torsdag formiddag.

— Jeg satt og leste da jeg hørte et smell, men trodde ikke det var i huset. Politiet banket hardt på døren like etter, sier han.

Studenten fikk beskjed om at det var farlig å oppholde seg i huset, og ble bedt om å gå ut.