Mandag ettermiddag begynner det å brenne i en av asylmottakets bygninger i Førde.

Tilfeldig forbipasserende oppdager brannen og tar seg inn i huset. Et lite barn og en kvinne blir reddet ut og fløyet til Haukeland Universitetssykehus, men dør kort tid etter av brannskadene. Politiet mener at den 24 år gamle kvinnen trolig stiftet brannen selv.

Den døde kvinnen var Garolin Nesaraja, asylsøker fra Sri Lanka. Barnet var den 20 måneder gamle sønnen hennes. I dag velger familien og bistandsadvokat hennes å fortelle Garolins historie i Bergens Tidende.

— Dyp, dyp tragedie

Da Garolin døde, hadde hun ventet i fem og et halvt år på endelig svar om hun fikk bli i Norge. Noen uker før hun skal ha satt fyr på seg selv, kom avslaget fra Utlendingsnemnda (UNE).

— Dette er en dyp, dyp tragedie som ingen ende ville ta fra Garolin kom til Norge til hun endte sine dager, sier Kristine Aarre Hånes, som har vært Garolins advokat siden 2007. Nå representer hun de etterlatte.

— Hun kom til Norge for å få beskyttelse og trygghet. Så ble livet hennes bare verre her.

- Rømte fra Tamiltigrene

Garolin ble født inn i en fattig familie på Jaffna i Sri Lanka i 1987. Hun var eldst i en søskenflokk på fem. I 2003 skal hun ha blitt vervet av separatistbevegelsen Tamiltigrene. Hun var da 16 år.

Ett år senere døde moren, og barnesoldaten Garolin fikk permisjon for å reise hjem til begravelsen. Hun vendte aldri tilbake. Garolin ble etterlyst av Tamiltigrene. Derfor turde hun ikke å forlate hjemmet og levde som i et fengsel.I 2006 valgte Garolin å flykte fra krigen. I Norge hadde familien kjente. 19 år gammel kom hun hit som asylsøker. Etter et kort opphold ved mottaket i Førde, søkte hun om midlertidig arbeidstillatelse og flyttet inn hos fjerne slektninger i Bergen. Men tilværelsen ble ikke slik hun hadde håpet.

— På Sri Lanka måtte hun oppholde seg innendørs i flere år. Da hun kom til Norge, fikk hun det enda verre, sier Hånes.

- Utstøtt av miljøet

De neste to årene arbeidet Garolin både på hotell og som renholder, samt som hushjelp for ekteparet. Deler av lønnen hennes skal ha gått rett inn på ekteparets konto. Garolin valgte å politianmelde slektningene.

I 2009 ble det tamilske ekteparet pågrepet og siktet for menneskehandel. Politiet mente de hadde utnyttet og kontrollert Garolin i to år. I fjor ble saken lagt vekk på grunn av bevisets stilling.

— Saken var en enorm belastning for Garolin. Etterpå følte hun seg utstøtt av det tamilske miljøet og utrygg i Bergen, forteller Hånes.

Søsteren drept

Garolin flyttet da tilbake til asylmottaket i Førde. Hun møtte en kurder fra Irak og forelsket seg. I april 2010 fikk paret en sønn. Selv om hun hadde fått avslag på den første asylsøknaden, håpet Garolin å få bli i Norge. Å reise tilbake til hjemlandet var ikke et alternativ.

Den eneste Garolin hadde kontakt med på Sri Lanka, var søsteren Meera.

— De hadde et svært nært forhold. Hun var veldig viktig for Garolin, sier Hånes.

6. desember i fjor ble Meera funnet drept i hjemmet sitt på Jaffna. Saken er under etterforskning av det lokale politiet.

Garolin fikk dødsbudskapet få dager senere.

— Det tynget henne veldig. Hun ble sterkt deprimert og manglet totalt livslyst.

- Avslaget var dråpen

Uken etter søsterens dødsfall kom det endelige avslaget fra Utlendingsnemnda (UNE). Selv om UNE la til grunn at Garolin er tidligere offer for menneskehandel og derfor tilhører en gruppe som omfattes av Flyktningekonvensjonen, er konklusjonen at det ikke var risiko for fremtidig utnytting eller forfølgelsesfare i hjemlandet.

At hun hadde født barn utenfor ekteskap ble heller ikke tatt til følge. Utreisefristen ble satt til 10. januar i år.

— Avslaget var nok dråpen, sier Hånes.

— Etter at søsteren ble drept, ble Garolin enda mer engstelig for å bli sendt hjem til Sri Lanka.

Mandag denne uken, klokken 14.18, overfører Garolina 3000 kroner til broren på Sri Lanka. Pengene skal gå til søsterens begravelse.Vel en time senere starter brannen som tar livet av Garolina og sønnen.

EN SISTE HILSEN: I går ble Garolin minnet blant venner på asylmottaket.
FØLTE SEG UTSTØTT: – Etter at søsteren i Sri Lanka ble drept, ble Garolin enda mer engstelig for å bli sendt hjem, sier Kristine Aarre Hånes, som har vært Garolins advokat.