INVESTERINGSTIPS EINAR H.G. SPANG

For tradisjonelt forsiktige mennesker høres det alltid forlokkende ut når finansinstitusjoner garanterer deg alle pengene tilbake om fem eller tre år. Det er liksom litt lettere å ta sjansen på 100.000 kroner når du er garantert å få pengene tilbake. Fortsatt husker vi skrekkhistorier om da børsen raste for noen år siden.

Med dagens innskuddsrenter er ikke faren for tapte renteinntekter i denne perioden heller noe å gråte seg søvnløs over.

Selgere av garanterte produkter vil selvsagt hevde at muligheten for å få en fornuftig gevinst — langt bedre en bankrente - er målet. Det skal egentlig gå skikkelig «galt» om det ikke skjer. Dermed appellerer de til vårt ønske om å tjene gode penger.

Noen ganger skjer det, men på grunn av tilbakebetalingsgarantien er ofte muligheten nokså liten. Det koster nemlig å gi en slik garanti.

Det er derfor smart å undersøke hva produktet egentlig består av. I mange tilfeller er oppskriften nokså enkel fra finansieringsinstitusjonens side. Du betaler 100.000 kroner. De løper og foretar en plassering av ca. 80.000 kroner som gjør at de får hundre tusen tilbake til deg når tiden er ute. Null risiko for dem. Av de resterende 20.000 kronene forsyner de seg med en god provisjon før resten settes i et finansielt marked med relativ høy risiko. Noen ganger kan de gi svært god avkastning. Andre ganger er pengene tapt.

Med denne modellen er det i realiteten bare 10-15.000 kroner som «jobber» i markedet. Da kan det kanskje være like greit å bruke 10.000 kroner selv på et fond med en spennende sammensetning. Du risikerer selvsagt å tape noen tusenlapper om det går dårlig, men slipper å «låne» banken de øvrige 90.000 kronene.

Mange tilbyr deg også å låne pengene du vil investere mot sikkerhet i investeringen. Du betaler bare renter mens lånet løper.

De som tjener på dette er finansieringsinstitusjonene. De tjener på provisjoner og på å kunne videreplassere pengene dine.