– Målet er å overvåke og gjøre det tryggere i byen. I tillegg ønsker vi å sende ut et positivt signal fra oss nordmenn med minoritetsbakgrunn, sier Hamma Mirza (18).

Han var en av 15 som hadde møtt opp utenfor Johanneskirken i går for å gå vaktrunder.

– Vi må bli flinkere til å ta vare på det samfunnet vi faktisk lever i. Når det skjer noe på Sri-Lanka, protesterer vi som bare det. Jeg oppfordrer flere tamiler til å bry seg like mye om Bergen, sier tamil Mackwin Yogendran (42).

(Saken fortsetter under videoen)

– Vil ikke ha Oslo-tilstander

SV-politiker Amir Payan tok initiativ til vaktrundene som skal gå i området rundt Nygårdshøyden og universitetet i helgene fremover.

– Vi tar dette på alvor. Dette er et samfunnsproblem i mange byer, og den siste tiden har det dukket opp i Bergen, sier Payan.

_Les også:

Politiet ber kvinner være forsiktige_

Han legger til at dette ikke er et politisk utspill og at personene som deltar, kommer fra en rekke ulike organisasjoner.

– Vi har alle et ansvar for at Bergen fortsatt skal være en trygg by. Vi ønsker ikke Oslo-tilstander, sier han.

Hvor lenge de kan «patruljere» gatene natt til fredag og natt til lørdag, avhenger av ressursene. Håpet er å etter hvert få til en mer formell ordning med vaktlister.

_Les også:

Alarmsalg til værs_

Unge jenter beskytter segPolitiet er fornøyd

Visepolitimester John Reidar Nilsen er positiv til initiativet – såfremt det ikke går i retning av såkalt borgervern.

– Vi synes tiltak som natteravnere er positivt. Tilstedeværelse av voksne, ansvarsfulle personer er med å bidra til bedre sosial kontroll, sier Nilsen.

Han understreker at det å forebygge kriminalitet ikke er noe politiet kan klare alene.

– Det er et samfunnsanliggende som skjer i fellesskap med andre aktører, deriblant byens borgere. Vi setter pris på borgere som er til stede for å observere og melde fra. De kan imidlertid aldri erstatte politiet, som har en helt annen rolle i samfunnet, sier han.