Kommende fredag møter Lars Sponheim valgkomiteen i Venstre for å svare på om han trekker seg eller tar gjenvalg som partileder. Sytten fylkeslag vender nå tommelen ned for å gjenvelge Sponheim. De fleste tips går ut på at han etter all motbøren — ikke minst fra sitt eget fylkeslag her i Hordaland - velger å si takk for seg.

Det har imidlertid ikke lykkes Bergens Tidende å komme i kontakt med partilederen. Han oppholder seg på tjenestereise i India frem til onsdag.

Stemningen er likevel ikke entydig i Sponheims hjemfylke. Organisasjonslederen i Hordaland Venstre, Sveinung Toft, sier til Bergens Tidende at han i senere tid har ombestemt seg og fått et annet og mye mer positivt syn på Sponheim som politiker og politisk leder enn tidligere.

Kuvending fra kritiker

— Jeg forstår godt at en del venstrefolk som kjenner meg er forundret over denne kuvendingen, for jeg har aldri lagt skjul på at jeg har vært blant de mest kritiske til mye av det Sponheim har stått for.

Men i de siste to regjeringsårene har han levert resultater som det står stor respekt av og som må telle med når vi nå vurderer ham som partileder. Det at han med grunnlag i bare to stortingsrepresentanter greide å få tre statsråder fra Venstre var en prestasjon som han selv har hovedæren for, sier Toft som også er leder i Lindås Venstre.

— Men det viktigste er to konkrete saker fra høsten som var: Det at han var med og forhindret oljeboring i Lofoten bør han få kreditt for. Dessuten var han med og fikk i stand budsjettforliket med Arbeiderpartiet. For det tredje har han vist gode takter som landbruksminister.

I tillegg til alt dette er jeg glad for at vi har en partileder som står fast på nei til EU-medlemskap, sier Sveinung Toft som hadde sykdomsforfall på fylkesstyremøtet i går ettermiddag.

Overbevist ja-mann

Mens Sponheim fortsatt er klar nei-mann i EU-saken, er den sterkeste kandidaten til å overta ledervervet ivrig EU-tilhenger. Olaf H. Thommessen (36) har aldri lagt skjul på det.

— Det er imot de liberale verdiene jeg står for å si nei til EU, sa han i et intervju med partibladet Liberal.no i 2002.

Thommessen er imidlertid en populær kar i tillitsmannssjiktet i partiet. Han ble innvalgt i sentralstyret for to år siden og er vararepresentant til Oslo bystyre. Men som aktiv venstremann er han ganske fersk. Det begynte egentlig i 1998, da han ble bedt om å gå inn i Venstres strategiutvalg.

Asylsøkeres talsmann

Han er yngste sønn av avdøde Annette Thommessen som stiftet og var leder av Norsk Organisasjon for flyktninger og Asylsøkere (NOAS). Han er i dag styreformann i Annette Thommessens Minnefond. Olaf Thomessen er utdannet siviløkonom og driver sitt eget konsulentfirma. Han har tidligere vært direktør både i Nera, Storebrand og Orkla.

Det er ikke uten grunn at han har fremhevet sine interessefelt i politikken primært innenfor integrasjons-, fattigdoms- og næringspolitikk.

Olaf H. Thommessen er gift med den kjente modellen Vendela Kirsebom. De har to barn sammen.