I helgen varslet Hallaråker sitt forbundsstyre om at han ønsker å fratre i forbindelse med Indremisjonsforbundets (IMF) generalforsamling sommeren 2009.

– Etter 26 år på Bildøy – først som bibelskolerektor for å bygge opp den nye skolen, og så generalsekretær fra sommeren 1996 – synes jeg dette er klokt og fornuftig, sier Hallaråker. Han legger til at avskjeden har vært nøye planlagt lenge, og at det ikke ligger noe dramatikk i beslutningen. Hallaråker legger til at han varsler om sin avskjed nå for at forbundsstyret skal få god tid til å finne en etterfølger.

Hallaråker vil være 65 år når han forlater sjefsstolen på Indremisjonsforbundets hovedkontor på Bildøy i Fjell kommune. Da vil han ha ledet forbundet i 13 år, og vil bli husket som en markant indremisjonshøvding, som også moderniserte Indremisjonsforbundet og bedehusbevegelsen gjennom nye lover, nytt navn og logo. Han var også arkitekten da forbundet i 2005 åpnet for kvinner i forbundsstyret, men samtidig opprettet et hyrderåd av menn, som fortsatt skal ha ansvaret for teologiske lærespørsmål.

Lederen av forbundsstyret i forbundet, Erik Furnes sier at beslutningen ikke kommer overraskende.

– Det er forståelig at han ønsker å dra inn årene og bruke den siste tiden før pensjonsalderen til å gjøre noe annet. Ifølge Furnes vil man legge til rette for en spesialstilling for Hallaråker i forbundet inntil han blir pensjonist. Arbeidet med å finne ny generalsekretær skal ledes av varaformann i forbundet, Magne Havaas og forbundsstyremedlemmene Knut Sørheim og Arne Lindekleiv.

GÅR AV: Karl Johan Hallaråker går av som generalsekretær i Indremisjonsforbundet i 2009. ARKIVFOTO: TOR HØVIK