Opp trappen og inn døren i Inndalsveien 50 er Inger Berit Hagen på sin tredje visning for dagen. Men selv skal hun ikke bo noen av stedene. Hagen er boligrådgiver og representerer bergensstudenten.no, et samarbeid mellom studentdemokratiene i Bergen.

Hun og to andre rådgivere er øyene til en jente fra Stavern. Den ferske sykepleierstudenten kommer til Bergen til høsten, og har ikke har mulighet til å gå på visning selv.

Representant for utleier, Frøydis Trettsveen, synes det er bra at kollektivet blir inspisert før studentene bestemmer seg for å flytte inn.

— Jeg skjønner at det er bra at de som bor utenbys kan se bilder. Vi hører jo så mye rart rundt omkring, sier hun, og åpner villig kjøkkenskapene slik at Hagen kan sjekke inventaret.

Boligagenten går grundig til verks, og registrerer antall rom, inventar og størrelse på boder. Er det dusj eller badekar? Er det varmekabler i gulvene? Lukter det muggent?

Alt blir registeret på et skjema og etterpå får oppdragsgiveren en rapport om leilighetens stand. I tillegg tar hun bilder av rommene, slik at leieren selv kan se hvordan leiligheten er.

— Studentene må selv finne leilighetene, men vi kan gi en objektiv vurdering av dem. Jeg har vært på steder jeg ikke ville anbefalt, og da gir vi en begrunnelse, sier Hagen.

Men Trettsveen kan ta det med ro. Hybelkomplekset får gode skussmål av Hagen.

— Det var nyoppusset og fint, men det felles oppholdsrommet var litt lite. Uansett virket leietakeren ganske fornøyd på telefonen, sier Hagen.