I BT onsdag forteller politiet om sin økende bekymring over folk som går rundt med kniv.

— Kniv er noe vi ser oftere og oftere i tjenesten. Dessverre. Ofte dreier det seg om personer som ikke har helt rent mel i posen. De har med seg kniv til selvbeskyttelse eller til å true med, sier førstebetjent Bengt Angeltvedt, sjef for de rundt 100 politifolkene som patruljerer gatene i Bergen sentrum.

— Når vi skal ransake eller pågripe personer, må vi alltid ta høyde for at det er kniv med i bildet. Vi bruker verneutstyr til daglig og har egen opplæring i håndtering av knivsituasjoner.

Kjenninger

Onsdag viste politiet frem deler av våpensamlingen de har på et lager i politihuset. Og det er ikke lite, som bildene viser.

En av knivene ligger i en gjennomsiktig plastboks og har tydelige blodspor.

Knivene, pistolkopiene og alt det andre som blir vist frem er beslag fra Bergen sentrum i juli og august - hovedsakelig fra personer som har gått med våpnene på åpen gate. Og knivbærerne er personer som politiet kjenner fra tidligere.

— Det er mer enn regel enn et unntak at «kjenningene» våre har kniv på seg når vi treffer på dem, sier Johnny Horne, leder for beslagskontoret.

Jan Martin Skulstad, leder for allmennseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon, trekker en gigantisk, svart og machete-lignende kniv ut av sliren og holder den opp.

— Denne synes jeg det er veldig fint at folk går rundt med, sier Skulstad ironisk.

Så blir han alvorlig:

— Man kan spørre seg hvorfor folk har med seg slike kniver på gaten. Det er ikke akkurat nytteredskaper. De har liten funksjon ut over at de kan brukes til å stikke og skade med. Men forklaringen fra dem som har knivene på seg er ofte at de trenger knivene for å beskytte seg.

- Fire kniver hittil i dag

Politibetjent Steinar Jørgensen jobber ved beslagskontoret. Han påpeker at det BT får bilde av bare er «et lite knippe» av det som er tatt siden starten av juli. Det vi får se er våpen som er knyttet til ferdig etterforskede saker og som skal destrueres.

— Bare i dag har vi fått inn fire kniver. Så langt, sier han lakonisk og begynner å hente frem «dagens fangst» fra noen plastkasser på en pult.

Senest tirsdag denne uken utløste en mann i Fana væpnet politiaksjon, etter at han skal ha truet med kniv i en bolig i Vallalia.

Et knippe andre knivsaker har også skapt overskrifter siste uken:

  • Mandag 12. august: Væpnet aksjon mot mann i 30-årene i Olav Kyrres gate. Skal ha kranglet og viftet med kniv.
  • Natt til lørdag 10. august: Ran av drosjesjåfør på Nesttun. Mann i 20-30-årene knivtruet sjåføren til å gi fra seg penger.
  • Natt til onsdag 7. august: Kvinne (23) i klammeri med dørvakter i Håkonsgaten. Politiet rykket ut og fant en kniv på kvinnen.
  • Mandag 5. august: Maskert mann i 20-årene holder kniv mot kassadamen (19) og truer til seg penger. Rettsmedisiner Peer Kåre Lilleng ved Gades institutt tror ikke alle som går med kniv helt er klar over hvor farlig kniv kan være. På oppdrag fra politiet har han undersøkt hundrevis av knivskader, både på drapsofre og alvorlig skadede.

— Å gå rundt med kniv og tenke på å bruke den mot noen, er i utgangspunktet livsfarlig. I min jobb ser vi mye av vitale blodårer som er kuttet over, og avkuttede nerver som gir skader livet ut, sier han.

Tre av fire kniver i sentrum

Beslagskontoret ved sentrumspolitiet i Bergen har ingen detaljoversikt over hvor mange kniver de får inn. Men hittil i år er 200 personer i Hordaland politidistrikt anmeldt for bæring av kniv på offentlig sted. Disse personene kan ha hatt flere kniver på seg.

Samtidig viser nasjonale tall fra Politidirektoratet en uavbrutt økning i knivanmeldelser fra 2008 og fremover. I fjor ble 2375 personer i Norge anmeldt for å gå med kniv på offentlig sted.

At de forbudte knivene først og fremst er et byproblem, fremgår tydelig av statistikken: Tre av fire i Hordaland som anmeldes for ulovlige kniver på gaten, er tatt i Bergen sentrum.

— Det ligger i bakhodet på oss ved alle oppdrag at vi kan komme ut for kniv. Flommen av kniver gjør noe med oss, sier patruljesjef Bengt Angeltvedt.

Mer kniver også «på by'n»

Trenden med flere kniver i omløp bekreftes også av folk som kjenner utelivsbransjen.

— Vi ser mer av kniver i utelivet, både på byen og på fester, sier Yngve Raad, avdelingsleder for PSS Securitas i Hordaland.

Han leder 248 vektere, og firmaet jobber blant annet for mange av utestedene i Bergen.

— Vi mener likevel det er trygt å gå på byen for folk flest. Kniver knytter seg til visse miljøer, sier Raad.

kniver7 f.jpg
Tor Høvik
kniver3f.jpg
Tor Høvik
kniver1f.jpg
Tor Høvik
kniver2f.jpg
Tor Høvik