— Det har lenge vært stilt spørsmål hvorfor Tystad har hatt forfall på hvert møte og gått til samme tid. Foran møtet 27. mars ble jeg informert om årsaken. Da snakket jeg med noen som er i spinninggruppen hans, forteller Dale. Han legger ikke skjul på at han er oppgitt over den tidligere byråden.

— Han er så dreven i systemet at dette burde være helt unødvendig. Det er Tystads eget ansvar å rydde opp i dette, sier Dale.

Må gå etter tre timer

— Hvis du vil ha en tøff trening, anbefaler vi langspinning med Trond om mandagen. Det er 75 minutters hardkjør, kvitrer kvinnen i resepsjonen på SATS i Sandviken.

Spinningtimene med Trond begynner klokken 19.00 hver mandag. Ikke spesielt oppsiktsvekkende, hvis det ikke hadde vært for at Trond heter Tystad til etternavn og er tidligere finansbyråd og fast bystyrerepresentant.

Bystyremøtene holdes alltid mandag, og varer hele kvelden. Som oftest begynner møtene kl. 16.00. Det betyr at Tystad må forlate salen etter knappe tre timer for å rekke spinningtimen.

Ifølge reglementet må representantene ha gyldig grunn til fravær. Det kan være sykdom, et viktig møte på jobben eller liknende forhold. Dersom man må gå etter en stund, blir det kalt inn vara for de resterende timene. Faste medlemmer av bystyret taper ingenting på å være borte noen timer. Vara som stepper inn en time eller mer får 1460 kroner pr. møte, opplyser Bystyrets kontor.

- Må rekke fly nordover

Trond Tystad innrømmer at innsatsen hans i bystyret har vært dårlig den siste tiden, og at han har gått på omtrent samme tid på hvert eneste møte.

— Men det er stort sett fordi jeg skal rekke flyet til Nord-Norge. Jeg jobber på et kjempestort prosjekt der oppe, og har to-tre arbeidsdager i uken i Tromsø eller Bardufoss. Siste fly går 21.25, men jeg tar ofte et tidligere for å være sikker.

— Men du er jo oppført som spinninginstruktør på SATS hver mandag også?

— Ja, men det har jeg vært i mange år. Jeg ordner vikar der hvis jeg skal noe annet. Det er en del av avtalen jeg har med SATS.

— Vi har hørt at du som oftest stiller på jobb?

— Det har hendt at jeg har hatt timen hvis jeg har vært borte fra bystyret av andre grunner. Men spinningtimen har aldri vært grunn til å melde forfall.

- Populær instruktør

— Men hvis du skal fly til Nord-Norge kan du ikke ha spinningtime i Sandviken samtidig? Du har altså tre jobber samme kveld?

— Jobbsituasjonen om mandagene har vært veldig tøff det siste halve året. Det er mulig at jeg burde valgt en annen dag for spinning. Men det er SATS som setter opp timene. En ting er klart: Et folkevalgt verv går foran spinning, svarer Tystad.

Ved SATS i Sandviken er det ingen som har inntrykk av at det er spinningjobben som er blitt ofret.

— Det hender at han må ha vikar. Men stort sett er det han som har timene, sier daglig leder Sissel Bang.

— Trond er en veldig populær instruktør hos oss, og jeg vil gjerne beholde ham, legger hun til.