Den ville jakten startet på Møhlenpris i Bergen, i 21-tiden tirsdag 6. september i fjor. Politiet la seg da på hjul etter en 35 år gammel mann i en stjålet varebil.

I forkant hadde en mann bestemt seg for å følge etter den stjålne varebilen og informere politiet om hvor den var. Han beskrev biltyven som «svært desperat».

— Helt ute av kontroll

En annen mann, på vei til butikken, måtte hoppe unna varebilen for ikke å bli truffet. Han har forklart:

— Det virket som om han så meg, men han gjorde ikke tegn til å ville stanse eller redusere farten.

Det var nødvendig med tvangsmessig stans for å hindre personskade eller tap av menneskeliv

Fra Spesialenhetens vedtak

Like etter fikk en politipatrulje øye på varebilen - og tok opp jakten. Men biltyven ville absolutt ikke stoppe. Etter å ha krasjet borti en rekke biler, kjørte han ned en stålbom og krasjet bort en betongkloss inn til et gatetun.

— Det var helt ute av kontroll. Han traff en av betongsteinene i gaten, og skjøv denne 4-5 meter bortover. En slik stein veier jo flere hundre kilo, sa et vitne til bt.no samme kveld som biljakten skjedde.

— Det luktet svidd gummi i hele nabolaget, sa et annet vitne som hørte villmannskjøringen på Møhlenpris.

Kjørte på bybane-skinnene

Ifølge politifolkenes forklaring la de seg nå et stykke bak for ikke å presse den flyktende bilføreren.

Ferden fortsatte gjennom Nygårdsparken og ut av sentrum. Føreren av varebilen kjørte ut av sentrum, på skinnene til Bybanen over gamle Nygårdsbroen, stadig med politipatruljen på hjul.

En bybanefører på vei mot sentrum trodde først han så en annen bybanevogn komme mot seg i samme spor. Deretter så han at det var en gammel, hvit bil som kom mot ham i stor fart. Omtrent 50-60 meter unna svingte så varebilen over et fotgjenger-/sykkelfelt og inn i Møllendalsveien.

Satt fast og blødde

Der, i Møllendalsveien, bestemte politifolkene seg for at varebilen måtte stoppes: Føreren av politibilen la sin høyre forskjerm inntil varebilens venstre bakskjerm. Det gjorde at varebilen roterte 180 grader, kjørte inn i et nettinggjerde og fortsatte inn i en lyktestolpe. Da varebilen snurret, ble den løftet opp bak, uten at politibilsjåføren helt vet hvorfor. Overfor Spesialenheten har han forklart at varebilen trolig «traff noe» idet den roterte.

Biltyven (35) ble sittende fastklemt etter påkjørselen. Han blødde fra hodet, men var bevisst. Mannen måtte behandles og opereres på Haukeland universitetssykehus.

Politimannen som krasjet i varebilen fikk kort vei fra teori til praksis: Han hadde dagen før fått teoriundervisning og godkjenning i tvangsmessig stans av kjøretøy.

— Ikke straffbart

Spesialenheten for politisaker i Vest-Norge ble med en gang tilkalt og startet etterforskning etter biljakten. Tre politifolk - to fra politibilen og operasjonslederen som var på vakt - ble avhørt med status som mistenkte.

Like før helgen ble det fattet et såkalt påtalevedtak i saken hos Spesialenheten sentralt. Etter en syv sider lang gjennomgang av saken, fra biljakten startet til det endte med torpederingen i Møllendalsveien, konkluderer Spesialenheten med at politifolkene ikke har gjort noe straffbart.

— Slik saken er opplyst finner Spesialenheten at det var nødvendig med tvangsmessig stans for å hindre personskade eller tap av menneskeliv, heter det blant annet i vedtaket.

Spesialenheten henlegger saken med begrunnelsen «intet straffbart forhold anses bevist».