– Siden jeg gikk i mål i kappgangfinalen i Murcia har jeg sluttet og fortsatt noen ganger. Humøret og motivasjonen har svingt opp og ned. Til slutt måtte jeg sette meg ned sammen med Stephan (Plätzer) og sette opp en liste med pluss— og minussider i forhold til å fortsette med kappgang eller ikke.

– Nå skal jeg vise dere en liten gjennomgang av min karriere som begynte med junior-EM i Cottbus i 1985. Deretter var det EM i Stuttgart i 1986, VM i Stuttgart i 1993 og OL i Beijing i 2008.

– Ringen er ikke sluttet. Derfor tar jeg et år til og avslutter karrieren i det samme landet som den startet for alvor, i Tyskland, sa Kjersti Tysse Plätzer til NTB på en pressekonferanse på Toppidrettssenteret onsdag.

Hun tegnet opp karrieren i en ring som ikke var helt sluttet. Men det som mangler i ringen, får hun på plass til neste år.

Idrett og historie – En del av motivasjonen ligger i det jeg nettopp har sagt om å avslutte i det landet det hele begynte, men det har også veid tungt i vurderingen min at kappgangkonkurransene i VM neste år har mål under Brandenburger Tor. Det er klart det blir veldig spesielt, for det kommer til å bli idrett og historie på en og samme tid, sa Tysse Plätzer på pressemøtet onsdag.

Hun forteller at hun er sikret god oppfølging fra både Olympiatoppen og Norges Gang- og Mosjonsforbund.

Kjersti Tysse Plätzer sier også at hun satser kun fordi hun nok en gang får muligheten til å satse skikkelig, selv om hun neste år kommer til å jobbe i halv stillingen ved siden av idretten.

– Opplegget mitt neste sesong kommer til å bli stort sett som det var i år, men det er klart det skaper litt usikkerhet at jeg skal jobbe i halv stilling ved siden av idretten, sier hun.

Et mål – Jeg kommer nok kanskje til å legge opp litt annerledes i konkurransesesongen neste år. Jeg kan ikke vente å vinne alle løpene på våren, så det blir kanskje til at jeg holder litt igjen tidlig på sesongen, sier hun og legger til at hovedmålet – og det eneste målet neste år – er 20 kilometeren i VM i Berlin.

– Etter at jeg endelig bestemte meg for å gå videre, ble det mye lettere å trene. Nå har jeg jo fått meg et mål å jobbe etter, sa Tysse Plätzer til NTB onsdag.

Trener og ektemann Stephan Plätzer sier til NTB at han nok påvirket kona litt, men at avgjørelsen om å fortsette i det store og hele var hennes egen.

– Jeg sa at hun har et godt grunnlag, at hun kan vinne mye på å ha gleden ved å konkurrere, og at det ikke var så mange grunner jeg kunne se til at hun ikke skulle fortsette, sier Stephan Plätzer.

– Når hun går på en sesong til har hun alt å vinne og ingenting å tape, mente ektemannen.

– Det er ingen tvil om at det er bra for miljøet at hun fortsetter, men viljen til å gå på en sesong til må komme innenfra. Det gjør den i Kjerstis tilfelle, sa toppidrettssjef Jarle Aambø til NTB.

Han mente at Kjersti Tysse Plätzer kan være en viktig stimulans for mange innen idretten, og han understreket det positive i å holde på over lengre tid som Kjersti Tysse Plätzer har gjort.

Foreløpig har det endt med to sølvmedaljer fra OL (2000 og 2008). Kanskje blir det en VM-medalje også etter mesterskapet i Berlin neste sommer.

Holm, Morten
SCANPIX