LOTTE SCHØNFELDERARNE NILSEN (foto)

– Her er ingen innvendige søyler, dermed er arealene utrolig fleksible – til arkitekt Truls Waages store begeistring, sier Kjell Aga, eiendomsdirektør i Bara Eiendommer som nå har ryddet og «åpnet» huset fra kjeller til loft.

Neste skritt er å fylle huset. Det er gjort allerede på papiret. I første etasje blir det 13-14 butikker, stort sett innen tekstil med «litt høy profil». I tillegg til hovedinngangen blir det ny inngang mot Olav Kyrres gate – der Nygaard, som voksne bergensere vil huske, hadde blomsterbutikk. Den gamle telegrafsalen blir etasjens vrimleområde, med oppfriskede fresker og friser, smijernsornamenter og støpejernslamper. Alt i forståelse og samarbeid med antikvarene.

– Arkitektene den gang (i dette tilfellet Anton M. Kielland og Finn Berner) tegnet ikke bare hus, de tegnet også utsmykning og interiørdetaljer. Vi tar vare på det originale som fortsatt er her, og ornamenter og lamper blir kopiert til bruk ellers i huset. For oppover i etasjene er lite igjen av de gamle, fine og originale detaljene bevart.

Hvor er veggmaleriene? I første etasje kommer det igjen et konditori – om ikke akkurat Reimers. Et moderne konditori, som Aga sier. Men kommer Bjarne Lunds veggmalerier på plass igjen?

– Hvis vi bare visste hvor de var, så.

For øyeblikket vet ingen det, men informasjonssjef Lars Hauge i Telenor, den forrige huseieren, har lovet å lete etter dem. Muligens står de fortsatt på restaureringsverkstedet i Oslo. Hva som skjer hvis eller når de dukker opp, vites ennå ikke. Men Bara Eiendommer ønsker å bringe husets gamle sjel tilbake, og for en del bergensere hører Lund-bildene til den. Så spørs det om de passer i et moderne konditori.

Finans i tre etasjer Gulvflaten i første etasje er på 1550 kvadratmeter, i de andre etasjene er den ca. 1400 på grunn av den store lysgården midt i huset. Den gjør det enklere å innrede kontorer siden etasjene har lys fra begge sider. Og de som får kontorer her, er Finansbanken i fjerde etasje og Gjensidige Nor i andre og tredje. Sannsynligvis med noe fremleie.

– Innenfor det antikvariske skallet blir det topp moderne lokaler. Vi har bare antikvariske bindinger på fasaden og freskene i hallen, men vi tar vare på det vi finner av profilerte dører, listverk og dørhåndtak, sier Aga og vrir på en gammel dørknott i en profilert kjellerdør for å finne hjelmer til oss før omvisningen.

– Huset har for så vidt vært en grei oppgave rent teknisk, men det har vært litt av en jobb å ribbe alt ned før vi kunne begynne å bygge opp.

– Og når har dere bygget ferdig? er det uunngåelige spørsmålet – som vi vel kunne ha funnet svaret på utendørs, på bygginformasjonstavlen.

– Si ca. september i år.

Da sier vi det.