Det bugner av baguetter og focaccia i disken hos Baker Brun. Grovbrød med gammelost finnes ikke.

— Nei, vi har aldri smakt gammelost, betror Kristian Dahlø (21) og Halvor Klingenberg (22).

Studentene kan tydelig styre sin begeistring for at anledningen nå byr seg.

— Hvordan lages det egentlig? spør Halvor. Men her avsløres ingenting før testen er overstått.

— Det lukter ammoniakk, synes Kristian

— Bak-komfyren-lukt, mener Halvor.

Sur skummetmelk

Med beundringsverdig besluttsomhet tar de to guttene hvert sitt jafs. Kristian kremter og svelger hardt.

— Denne osten kan lure deg. Den er enormt sterk, synes han.

— Smaker mye sterkere enn den lukter. En vanvittig ettersmak, stønner Halvor.

Vi stopper mens leken er god. Produksjonsmetoden beskrives i korte trekk: Skummet melk tilsettes surmelk og syrnes. Blandingen varmes opp, ostemassen presses i former og blir dusjet med en muggkultur. Etter tre dager strykes den lodne muggsoppen inn i osten. 16 dager senere er gammelosten ferdig.

— Hvordan kommer man på å lage noe sånt? undrer Halvor.

— Vi lever i 2003. Vi burde kutte ut mat som gammelost og rakefisk og lutefisk. Nå har vi kjøleskap og fryseboks og kan konservere mat på andre måter, argumenterer Kristian.

For dem oppi årene

Camilla Førde (15) skal ikke for sitt bare liv smake på gammelost.

— Jeg har luktet det mange ganger, og jeg liker det ikke, sier hun.

Lukten er ikke så ille, lokker vi. En riktig modnet gammelost skal dessuten ikke lukte noe særlig. Da er den for gammel.

Camilla snuser mistenksomt.

— Det lukter bare gammelt, synes hun.

— Skal du aldri smake gammelost?

— Jeg kommer kanskje til å smake en gang, når jeg er kommet en god del oppi årene. Når man blir eldre er man kanskje ikke så ømfintlig på smak, tror hun.

Camilla sniker seg av gårde.

— Beklager, sier hun.

Noe godt til ferien

Britt Follesø (49) er også skeptisk gammelostdebutant. Venninnen Gerd Marthenussen (67) tar gjerne en bit.

— Det hender at jeg kjøper det. Sist gang var vel i sommer, når jeg skulle ha noe godt til ferien, forteller Gerd.

Britt lar seg ikke begeistre.

— Det er bittert og sterkt. Gammelost spiser man for å være høflig, mener hun.

Britt tror en kan venne seg til gammelost, men det har ikke hun tenkt å gjøre.

— Hvis gammelosten hadde en helt enestående effekt på helsen så kunne jeg kanskje vurdert det, sier hun.

Fettinnhold på under en prosent, femti prosent protein og rykte som potensmiddel er ikke nok for Britt.

— Det finnes jo så mye annen god mat å velge mellom.

Vi tier. Og samtykker.

<b>LITE LYSTIG: </b>Halvor Klingenberg mener gammelosten minner om lukten bak komfyren. Kameraten Kristian Dahlø (t.v) holder en knapp på ammoniakk.<p/>GIDSKE STARK (foto)