RUNE VALDERHAUG

Det skal bli mye liv og røre i Centralkirken i Bergen sentrum i tiden fremover. Søndag kan Skandinavias største metodistmenighet ta i bruk sin «nye» kirke under gammelt tak. Kirken i den karakteristiske bygården tvers over gaten fra Fløibanen har nemlig fått en skikkelig ansiktsløftning.

Menigheten med 1300 medlemmer har brukt 2,1 millioner kroner og i tillegg jobbet dugnad for langt over en million for å fornye kirken, som ble bygget i 1917. Og man har fått mye for pengene. Selv om mye av kirkerommets opprinnelige arkitektur og preg er beholdt, er mørke farger og gammel interiør erstattet av en lys og trivelig kirkesal, som kan brukes like fleksibelt som en moderne arbeidskirke, sier pastor Roald Zweidorff til Bergens Tidende.

Åpen kirke

— Dette handler ikke først og fremst om oppussing. Det viktigste er at vi har villet skape en mer åpen kirke i byens sentrum. Siden 1917 har kirkerommet stort sett vært brukt bare søndag formiddag, mens det har vært stengt hele resten av uken. Nå skal kirken fremstå som mer synlig og tilgjengelig i bybildet, og kirkesalen skal brukes til langt mer enn bare gudstjenester, legger leder av menighetsrådet, Knut Rasmussen, til.

Kirkesalen med nesten 200 sitteplasser er totalrenovert. Gamle og stive kirkebenker er byttet ut med moderne stoler, som kan flyttes rundt slik man ønsker. Alterpartiet er løftet opp og blir et tydeligere sentrum i rommet, og hele kirken fremstår i lyse og vennlige farger. Man har også fått nye prestekontorer, grupperom, kjøkken og hybler.

Alt i kirkerommet

— Inngangspartiet blir en stor glassdør, som gir innsyn til vestibylen rett fra gaten. Nå skal kirken være åpen store deler av dagen, og sammen med gatekapellet vårt får vi et sted, der enkeltmennesker kan søke stillhet og bønn i hverdagen, sier Rasmussen.

Ifølge Zweidorff og Rasmussen, legger menigheten opp til at de aller fleste aktivitetene i menigheten skal flyttes inn i selve kirkerommet.

— Vi har en unik bygning midt i Bergen sentrum. Vi har erkjent at Centralkirken ikke kan fortsette som en menighet der stadig færre medlemmer er mest opptatt av å bevare egne goder. Nå vil vi være mer synlig i bysamfunnet. Vi er kommet inn i en ny fase med økende medlemstall igjen. Stadig flere unge familier kommer på våre gudstjenester og arrangementer. At kirken fremstår i ny drakt, gjør at vi nå kan innby bergenserne til en åpen og inkluderende kirke på en helt annen måte enn før, sier Rasmussen og Zweidorff.

ÅPEN KIRKE: Leder av menighetsrådet, Knut Rasmussen (t.v.) og pastor Roald Zweidorff vil innby bergenserne til en åpen og inkluderende kirke midt i Bergen sentrum.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ