Til tross for at krisebussene rullet som før og Bygarasjen og Klostergarasjen var delvis stengt, var det nesten vanlig mandagstrafikk i morgenrushet i går.

Ifølge Statens vegvesens egne trafikktellinger kjørte det i går morges vel 1000 færre biler gjennom bomstasjonene enn mandag for en uke siden. I går passerte 23.169 biler gjennom bomstasjonene mellom klokken 6 og 9. I samme tidsrom forrige mandag var antallet passeringer 24.209.

Kjøreforbud nytter Trafikkforsker Jan Usterud Hanssen ved Transportøkonomisk Institutt (TØI) slår fast at én dags kjøreforbud ikke er nok til at folk skifter fra bil til buss.

— Bilister som er vant til å kjøre frem og tilbake til jobb, lar ikke bilen frivillig stå hjemme. Bare forbud mot kjøring virker. Det er nedgangen i biltrafikken i Bergen sentrum fredag en bekreftelse på, sier han. - Ønsker bergenspolitikerne å innføre varige begrensninger i biltrafikken i sentrum, må de ta frem pisken. Direktebusser til sentrum og andre frivillige tiltak for å øke kollektivtrafikken, er ikke nok, sier han.

Svi på pungen — Det må koste penger å kjøre bil om man ønsker mindre trafikk. Vi vet fra mange studier utenlands at tiltak som køprising og høye bompengeavgifter virker. Men inntil nå har norske politikere vært for feige til å våge å ta i bruk så radikale virkemidler, sier han.

Likevel tror Usterud Hanssen at den ekstreme forurensingssituasjonen i Bergen de siste ukene har vært en vekker.

— Byrådet har vist handlekraft. Men midlertidige løsninger hjelper ikke. Varige tiltak må til dersom politikerne vil forhindre at lignende situasjoner oppstår på nytt, sier trafikkforskeren.

Parkeringshusene åpnet I går ettermiddag bestemte byrådet seg for åpne igjen Bygarasjen og Klostergarasjen.

— Men de 600 parkeringsplassene som befinner seg på gategrunn vil fortsatt være stengt, opplyser informasjonsdirektør Robert Rastad i Bergen kommune.

Direktebussene fra bydelene og gratisbussen til Haukeland Universitetssykehus vil også opprettholdes denne uken.

Stengte porter Mange bilister kom til stengte porter i Bygarasjen og Klostergarasjen i går. Ved middagstider i går var det knapt en ledig parkeringsplass å oppdrive i de to kommunale parkeringshusene.

Allerede klokken 9 var Klostergarasjen full. Og klokken 10 var det også knapt om passene i Bygarasjen.

— I Klostergarasjen pleier det alltid å være fullt midt på dagen. Men det er uvanlig at også all kapasitet i Bygarasjen blir benyttet, sier direktør i Bergen parkering, Bjørg Hatlem.

— Det pleier å være godt med plasser i Bygarasjen, men i og med at de 600 plassene på gateplan fortsatt er stengt, blir pågangen på anleggene større. Det kan se ut som om folk slapper av og kjører bil igjen, og da blir det fort fullt, sa Hatlem til bt.no like før hun fikk melding om åpne parkeringsportene for fullt igjen.

Har krisetiltakene forandret dine bilvaner? Si din mening i kommentarfeltet under: