I går måtte sjefen ved Flora politistasjon sende ut pressemelding hvor politiet i høye toner beklaget å ha satt både osten og festivalen i et dårlig lys. Samtidig opplyste stasjonssjef Nils Erik Eggen at både han og operasjonsleder Einar Vereide har meldt seg inn i Norsk Gamalostlag.

Bakgrunnen for det noe pussige utspillet var en liten artikkel på bt.no, hvor operasjonsleder Vereide fortalte om en rekke tilfeller av fyll og fanteri rundt festivalen. I løpet av samtalen med journalisten, presterte Vereide å kalle osten for «svineri».

— Uttalelsen falt som en spøk til journalisten, og var selvsagt ikke alvorlig ment, skriver politistasjonssjef Eggen, og presiserer at det aldri var meningen å skade verken gammalosten eller festivalen.

- Saken ute av verden

Både Vereide og politistasjonssjefen har måttet tåle særdeles hard skyts etter at artikkelen ble publisert på bt.no søndag. I gårsdagens BT fikk politiet så hatten flagret av festivalleder Eivind Helleland.

I går ble skandalen også tatt opp på politisk topp-plan i kommunen. Formannskapet i Vik kommune vedtok nemlig at ordfører Erling Stadheim, selv tidligere lensmann, skulle ta kontakt og kreve en ordentlig beklagelse fra politiet.

Men så langt kom han ikke før telefaksen fra politistasjonssjefen tikket inn på faksen.

— Dette er jo glimrende. Politiet har taklet dette både profesjonelt og skikkelig, så nå anser vi denne saken som ute av verden, sier ordfører Erling Stadheim til BT.

Blir gammalost-fans

Politistasjonssjef Eggen tok i går også kontakt med Tine Meierier og Norsk Gamalostlag for å beklage at politiet satte osten i et dårlig lys.

Som om ikke det var nok, har han også sørget for at verken han eller operasjonslederen glemmer gammalost-saken med det første:

— Som en passende påminnelse både for Vereide og meg selv, har jeg i dag tegnet oss begge som medlemmer i Norsk Gamalostlag, skriver Eggen.

— Helt topp, mener ordfører Stadheim, mens meieribestyreren i Vik ikke er like entusiastisk.

— De er velkomne i gamalostlaget begge to. Men jeg kan likevel ikke godta at en tjenestemann går ut i pressen og uttaler seg slik om gammalosten. Vi prøver å bli kvitt myten om at osten lukter fælt. Når du da får slike uttalelser fra en politimann, så blir det helt feil, sier John Inge Sørland ved Tine Meierier i Vik.

- Var nødt til å reagere

Hva er så årsaken til at en hel bygd flyr i flint av en liten spøk fra politiet?

— Her i Vik har vi en unik gammalostproduksjon. Festivalen er et årlig høydepunkt, hvor både Tine Meierier og bygdefolket legger ned en enorm innsats. Vi mener selv at vi etter hvert har klart å få til en veldig bra festival, og derfor var vi nødt til å reagere på en slik ordbruk, forteller ordfører Stadheim.

Han var selv ikke til stede på festivalen i helgen, og ønsker derfor ikke å uttale seg om det påståtte fyllerøret på kveldstid, eller om hvorvidt oppstusset i år vil få konsekvenser for festivalens videre liv.

BLE GAMMALOSTFAN: Stasjonssjef ved Flora politistasjon, Nils Erik Eggen, har rett og slett meldt seg inn i Norsk Gamalostlag etter oppstusset i helgen.<p/> ARKIVFOTO: ØYSTEIN TORHEIM