I går gikk startskuddet for et nytt undervisningsopplegg i ungdomsskolen forbindelse med hundreårsmarkeringen.

Samtlige 8. klasser i Bergen er i år invitert til å komme på Gamlehaugen og få omvisning i Christian Michelsens tidligere bolig 100 år etter unionsoppløsningen.

8B ved Storetveit skole var første klasse ut, og i går fikk de se alt fra daværende statsminister Michelsens arbeidsværelse, kalt «1905-rommet», til damesalongen, biljardrommet og gravstedet i hagen.

Bergen only

— Det er jo helt på sin plass at vi utnytter den flotte muligheten vi har her i Bergen til å markere, sier Christopher Brun, politisk rådgiver i Bergen kommune.

Skulle bare mangle når vi har suset etter Michelsen et steinkast unna.

Planleggingen av prosjektet begynte for over et halvt år siden, og er et samarbeid mellom Statsbygg, Bergen kommune og Selskapet Norge 2005. Ansatte ved Hordamuseet står for omvisningen og det faglige.

— Åttende klassetrinn skal etter læreplanen ta for seg temaet nitten null fem, og samtlige skoler har fått invitasjon til omvisning på Gamlehaugen. Det blir forhåpentligvis mer autentisk enn klasseromsundervisning, sier Brun. Minst 1200 elever vil med andre ord tråkke i statsminister Michelsens fotspor. Prosjektet vil foregå i hele mars og april, og tas opp igjen fra høsten av.

Overraskelser på lur

I mai og juni er Gamlehaugen imidlertid stengt for oss vanlige dødelige. Da skal stedet stå klart for kongeparet, som kommer til Bergen både i forbindelse med Festspillene og festuken i juni.

Har du ikke vært der selv ennå, er Gamlehaugen åpen for publikum lørdager og søndager stort sett i hele år. Andre aktiviteter vil også finne sted.

— Vi har noen overraskelser på lur utover året. Det blir blant annet teaterforestillinger her oppe, forteller Brun.

BROSJYRE: Denne smale folderen er en del av undervisningsopplegget.