SVEIN KVALHEIM

En som vet mye om dette er Johannes Tysse, fra Tysse på Osterøy. Han er overstyrmann på Asle Brynestads «Seadream 1», som vinterstid cruiser i karibiske farvann med amerikanere. I disse dager ferierer han hjemme på Osterøy før turen går over dammen igjen til Charlton i South Carolina, der han er bosatt. I sommer blir det cruisefart i Middelhavet.

— «Seadream 1» er ganske liten til cruisebåt å være. Vi går mest i chartertrafikk mellom øyene i Karibien. Skipet har plass til maks 110 passasjerer, og mannskapet er nesten like stort; 92. Vi er tre nordmenn om bord; skipperen, chiefen og jeg, forteller han.

«Nordfjord 1»

Det er på turer mellom små, karibiske øyperler at Tysse en gang i blant ser noe han drar kjensel på. Navnene er selvsagt annerledes, men skrogene kjenner han igjen.

— Må innrømme at det er artig å støte på de gamle fjordabåtene så langt unna de farvann de opererte i «gamle dager», sier 36-åringen. Særlig stas var det å oppdage «Nordfjord 1», selv om den ligger i opplag.

— Hvorfor?

— Fordi jeg vikarierte som styrmann om bord på «Nordfjord 1» sommeren 1990, forteller overstyrmannen som tydeligvis har et godt forhold til de gamle fjordabåtene.

— Det stemmer det; så pass at jeg giftet meg om bord på en gammel traver, og det måtte jo bli en osterfjording - «Bruvik», forteller han.

Dessverre fikk ikke Tysse se «Windward», alias «Nordfjord 1» i fart i sine nye farvann. Hun ligger i opplag med havarert hovedmotor, en bulket baug og knuste ruter, etter at en lastebåt rente inn i den under en tropeorkan .

«Barracouda»

— Men jeg opplevde «Kommandøren» i fart; den gikk plutselig forbi oss en dag ved Mayreau nord for Grenada, forteller Tysse.

Hun heter nå «Barracouda» og går i kombifart mellom øyer i Grenadinene i det sørlige Karibien. Hun så ut til å være i brukbar forfatning, men styrbord livbåt ville i hvert fall jeg ikke dradd på fisketur med, ler Tysse.

Johannes Tysse har oppdaget flere av de gamle fjordabåtane som så mange vestlendinger har et nostalgisk forhold til. Blant disse er Fylkesbåtanes «Hennøy» som stort sett gikk lokalt i Sogn og Fjordane, men som innimellom avla visitter på Strandkaien. Hun heter nå «Admiral Bay». Også Hardanger Sunnhordlandske Dampskibsselskap er representert i eksotiske farvann sør i Karibien. Den gamle traveren «Etne» holder stand, nå under navnet «Bequia Express».

— Det er morsomt med disse gamle båtene, og det er ikke til å unngå at jeg får et lite stikk av hjemlengsel når vi passerer dem, sier overstyrmann Tysse.

FJORDABÅT 1: Gamle "Kommandøren" heter nå "Barracouda".
Foto: Johannes Tysse