Enten var det respatexbord eller så var det hvite duker, og pizza var et fremmedord.

Det var tiden for brune kafeer, for halvlitere på bordene og fulle askebegre. Og en kopp kaffe innimellom. Det var Børsen og Vågen og Ugla og Kafé Bryggen, og selv kafeen på ærverdige Terminus var brun inntil misjonen tok den.

Vågen var skikkelig brun, på hjørnet av Vågsallmenningen og Nedre Korskirkeallmenning. Børsen trenger vi knapt nevne, den er for bergensere flest — enten de har vært der eller ikke - liksom inkarnasjonen av brune kafeer, men hadde i sin tid sterk konkurranse av Ugla. Originalen lå i det som nå er Det Akademiske Kvarter, i første etasje med Stjernesalen over der det gikk litt penere mennesker. Så lenge det varte. Ugla hadde studentmiddager med rabatt og ellers ganske rimelige måltider - det var jo så likevel ikke matpengene de var avhengig av.

Grand på Ole Bulls plass (der man nå spiser pizza) var litt ambivalent. Den hadde en avdeling to trinn opp innerst i lokalet, populært kalt «på teppet», frekventert av blant andre journalister og litterater. Her spiste man godt. Men resten av lokalet var ganske brunt og flittig besøkt av sjøfolk og elever ved skipper- og styrmannsskolen. Bryggen hadde selvfølgelig sin kafé som den gang het Kafé Bryggen, men som nå er borgerliggjort brun og heter Bryggestuen og Bryggeloftet.

Bristol kafé? Mja ... pene damer drakk te om formiddagen der man nå gumler hamburgere, men utover ettermiddagen kunne det nok bli ganske travelt for serveringsdamen (i sort og hvitt) som passet på at halvliteren fikk det rette skummet.

Og så hadde vi Bangla. Første etasje i Restauranthuset Excellent i Torggaten. Tilnavnet tror vi kom på 1960-tallet da der utpå aftenen (hadde ikke stedet lengre åpent?) vanligvis var kjåka fullt, ikke minst av studenter. Ifølge myten bemerket en gjest at det var tettere med folk der enn i Bangladesh, og så var det gjort.

Ikke alle brune steder lå i sentrum. På Danmarksplass hadde man både Kafé Regnhatten og Kafé Løvstakken, men Regnhatten hadde et lite dobbeltliv: på dagtid ble stedet ikke sjelden brukt etter bisettelser. Midt mellom Solheim og Møllendal. Kafeene hadde selvfølgelig sine stamgjester, også fra idretten, melder en kilde som kan fortelle at Årstad IL gikk på Løvstakken, IL Ny-Krohnborg på Regnhatten.

Man har sine steder, uansett farge.

Har du en brun favoritt? Har vi utelatt noen av dine gamle yndlingssteder? Si din mening.

ET KNIPPE NOSTALGI: Mannskoret Dovre tar en syngepause på Skipperstuen, Grand kafé ser helt internasjonal ut i aftenmørket, behersket barutvalg på Ugla der «Souvenirs from Hungary» (med leopard-look) fikk noen av gjestene ut på dansegulvet. ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ, ODDLEIV APNESETH, MARTE ROGNERUD, ROAR CHRISTIANSEN