Under navnet MF «Odda» betjente den de fleste av HSD sine ruter i Hordaland fra den ble levert i 1968 og frem til 2000. De siste 15 årene har den under navnet «Fjærlandsfjord» tilhørt Fylkesbaatane/Fjord 1 og stort sett drevet i selskapets ulike turistruter sommerstid.

Den er en bilferge av den gamle typen, med forskjell på fremme og bak.

Kjøpt for utleie

Da fergen som en gang tok 28 personbiler var til salg nylig, så det ut til at den skulle bli enda en arbeidsbåt eller støttefartøy i oppdrettsbransjen. Slik går det ikke.

— Vi kommer til å beholde passsjersertifikatet på henne. Nå skal vi sette båten i stand og vi kommer til å leie den ut til selskap som trenger en ferge på denne størrelsen, sier Mads Hjorteseth, daglig leder i M. Hjorteseth Shipping, som driver flere arbeidsbåter og lektere i bergensområdet.

Hjorteseth fikk fergen til Bergen torsdag og nå skal den settes i stand for halvannen million kroner, blant annet med to nye maskiner.

— Arbeidet er allerede i gang og maskin nummer to er nok på vei ut mens vi snakker, sier Hjorteseth.

SISTE DAG: Dette bildet ble tatt på MF «Odda» sin siste dag i ordinær rutetjeneste for HSD, i den bildeskjønne Fjelberg-ruten.
Helge Sunde

Arbeidet blir i første omgang gjort ved egeninnsats på Florvågøy, Askøy, før siste hånd på verket blir lagt på Skjøndal Slipp på Damsgård.«Fjærlandsfjord» har bare fått ørsmå endringer siden den ble levert som ny fra Ankerløkken verft i Florø. Fylkesbaatane har forstørret soldekket noe. Hjorteseth bekrefter at det gjør båten mer attraktiv.

— Det er viktig. For de som skal leie båten må den være attraktiv, sier Hjorteseth.

Søster av «Skånevik»

Han er hemmelighetsfull om hvem som skal leie båten i første omgang, men han avslører at båten fremover vil bli kjent som «Lustrafjord».

MF «Odda» var den femte av fem nesten identiske ferger Hardanger Sunnhordlandske Dampskipsselskap fikk levert mellom 1957 og 1962. «Vikingen» var prototypen og «Bjørnefjord» var søsterskip av den. «Sveio», «Skånevik» og «Odda» var noe forbedrete utgaver, blant annet med løftbar baugport. «Odda» skilte seg fra sine to eldre søstre med at hun hadde et lettere overbygg, og dermed var mer økonomisk i drift.«Skånevik» er bevart av Ferjelaget Skånevik og er fredet av Riksantikvaren.