TOR LEIF PEDERSEN

KNUT EGIL WANG (foto)

Jon Anders Kramer Lie (15) slumrer med hodet hvilende på armene i kryss på bordet foran datamaskinen. Rundt ham — på flere bordrekker inne i Bergen Racket Senter på Bønes står et par hundre pc-er. De fleste skjermene er i bruk og gir fra seg et flimrende lys i det halvmørke lokalet. Unge gutter sitter stille og konsentrert på rekke og rad med blikket rettet mot dataskjermene.

Samtalene foregår med dempete røster. Kom ikke å si at det nødvendigvis blir støy og uro hvis mellom ett og to hundre ungdommer er samlet under samme tak....

På gulvet, hulter til bulter, ligger ungdommer og sover i soveposene sine. Noen har rigget seg til med stoler eller campingseng som underlag, andre ligger på luftmadrass - noen lå til og med rett på det harde gulvet uten underlag.

Søvn i annen rekke

Jon Anders er en av de 150 ungdommene som i helgen deltok i datapartyet ByLAN på Bønes. Det er første gang et slik ungdomsarrangementet avvikles i Bergen. Fra fredag klokken 18 har de i 48 timer sittet i idrettshallen foran hver sin medbrakte datamaskin og spilt dataspill, pratet med likesinnede enten direkte eller via skjermen, konkurrert og lastet ned programvare og filer fra internett. Søvn, mat og drikke kommer i andre rekke.

Marcus Irgens (13) er en av de yngste deltakerne. Til BT forteller han at han bare har sovet noen timer i løpet av helgen. Marcus spiller dataspill - et populært krigsspill. Han synes dataparty er kjempegøy.

Roar Lamheller (15) våkner idet BT kommer bort til bordet hvor han ligger innhyllet i soveposen. Roar forteller at han stortrives på festen. Så gøy er det at det er blitt lite søvn. Heller ikke føde har vært så viktig - litt tomatsuppe, noen boller og litt brus - er blitt fortært i løpet av de to døgnene han har vært her.

En guttegreie

Dataparty i 48 timer er tydeligvis en guttegreie. Av de rundt 150 deltakerne, er det bare 3 jenter til stede.

De tre store boligbyggelagene i Bergen - BOB, Stor-Bergen Boligbyggelag og Vestbo - sammen med Telenor står bak arrangementet.

I samtale med Bergens Tidende sier både informasjonssjef Ole Irgens i BOB og medlemsleder Helge Minge i Stor-Bergen Boligbyggelag seg meget fornøyd med arrangementet. Begge to har tilbrakt nesten hele helgen på ByLAN.

— Det hele har gått fullstendig knirkefritt og uten problemer, sier Irgens. Han roser de unge datafest-deltakerne for fin oppførsel.

- Eksemplarisk oppførsel

— Vi har innleid voksne medlemmer av skolemusikkorps og idrettslag til å holde vakt og til å stå for kantinedriften, forteller Minge. - I forkant av festen var mange foreldre litt skeptiske og henvendte seg til oss for å forvisse seg om at arrangementet ville foregå i kontrollerte former. Vi forsikret dem om at vi ville gjøre alt for at det ikke skulle skje noe tvilsomt. Og det har det heller ikke gjort. De unge har oppført seg eksemplarisk, sier han.

— For det meste går det i dataspill. Men vi har også avviklet en konkurranse i web-design. Deltakerne skulle lage en hjemmeside for et hotell. Vinner av konkurransen ble Martin Tollefsen fra Sandsli, forteller Minge.

Både Irgens og Minge sier at helgens fest frister til gjentagelse. Trolig blir det arrangert et tilsvarende dataparty i skolenes vinterferie.

Jon Anders Kramer Lie (15) .

KUBBET: Jon Anders Kramer Lie (15).
Foto: Knut Egil Wang