— Min klient bodde på Engensenteret de siste årene av livet sitt. Han trivdes veldig godt. Derfor ønsket han å gi bort hele arven sin til velferdslegatet til beboerne på sykehjemmet, sier advokat Paal-Henrich Berle.

Kåre Jensen var en stille, beskjeden og trivelig mann som ikke gjorde stort nummer av seg. Han var 85 år da han døde nylig etter å ha bodd på Engensenteret i tre år. Han hadde ingen livsarvinger. Etter dødsfallet ble det oppdaget at han hadde testamentert hver eneste krone som han hadde spart opp gjennom et langt yrkesliv, til Engensenteret der han hadde likt seg så godt.

Positivt at folk trives

Helse og sosialrådgiver Steinar Løland i Bergenhus bydel har vært i det kommunale systemet i 30 år, men har aldri tidligere hørt om en så stor gave.

— Klart vi synes dette er hyggelig. Det er jo positivt å få tilbakemeldinger som viser at folk har hatt glede av det tilbudet vi gir, sier Løland.

Pengene skal brukes til trivselsfremmende tiltak. Det er riktig nok trivelig som det er på Engensenteret. Iallfall var det bare skryt å høre fra beboerne da BT besøkte senteret i går. Ingen hadde hørt om den storslåtte gaven, men mente det ikke skulle by på problemer å finne anvendelse for pengene. Giveren har ikke spesifisert hva pengene konkret skal gå til. Men det kan være snakk om å bruke dem på alt fra møbler og inventar til tiltak og arrangementer som ikke faller inn under stramme kommunale budsjetter.

Styrer ved Engensenteret, Liv Eriksen, vil verken kommentere saken eller hva pengen skal brukes til. Hun henviser til kommunens helse- og omsorgsavdeling.

Sjelden gave

— Dette er både sjelden og gledelig. Jeg kan faktisk ikke huske å ha opplevd noe lignende så lenge jeg har vært kommunaldirektør, sier Finn Strand, Bergen kommunes sykehjemsdirektør.

Han legger til at det ikke er uvanlig at de pårørende ønsker å gi en gave til sykehjemmet i forbindelse med dødsfall og begravelse.

— Men da dreier det seg som regel om mer beskjedne beløp enn i dette tilfellet, sier Strand.

Etterlyser næringslivet

Han sier han har inntrykk av at det ikke er uvanlig at fremtredende næringslivstopper gir gaver og donasjoner til sykehus.

Selv om kommunaldirektøren innser at det ikke er samme behov for avansert utstyr på et sykehjem, hadde Strand ikke hatt noe imot at også byens eldresenter ble tilgodesett med donasjoner.

— Jeg har også lagt merke til at det er vanligere å gi større enkeltgaver til sykehjemmet i mindre kommuner. Kanskje kan det være at innbyggerne føler en sterkere til tilknytning til sykehjemmet sitt i mindre kommuner enn i en stor kommune som Bergen, sier Strand.

Marita Aarekol