Hver høst har politiet en aksjon mot syklister som slurver med lysbruk. I fjor delte politiet ut 22.500 i bot til syklistene. Men i år fikk de lykter og kjeft.

— Vanligvis gir vi bot på 900 kroner. Men i år ville vi prøve noe annet, sier seksjonssjef på trafikkseksjonen ved Hordaland politidistrikt, Jan Gunnar Bøe.

120 lykter på under en time

Politiet stoppet syklister uten lykter under Nygårdsbroen i morges. I samarbeid med NAF ble det delt ut 120 lykter på 50 minutter i morgenrushet.

— Dette er gøy. Folk får positivt sjokk, sier Bøe.

Han sørget også for å gi syklistene en skyllebøtte med på veien.

-De fikk en god dose kjeft. Vi snakker om å redde liv. Vi vil gjerne beholde de folkene vi har her i byen, sier Bøe.

Ifølge politiet er det påbudt å ha fastmonterte lykter både foran og bak på sykkelen. Foran skal det være hvitt eller gult lys og bak skal det være rødt.

-Det er ikke lov med blinkende lys foran. Det er enkle midler som skal til. En sykkellykt koster ikke mer enn en hundrelapp, forteller Bøe.

Merker bedring

Han mener folk er blitt flinkere enn i fjor.

-Vi merker en klar bedring. I fjor var det rundt halvparten av dem vi stoppet som ikke hadde lys på sykkelen. Men jeg er fremdeles forbauset over hvor sløve folk er i forhold til dette. Syklistene blir helt usynlige for bilistene i høstmørket hvis ikke de har lys. Jeg har vært med og ryddet opp etter noen ulykker, og jeg har ikke lyst til å gjøre det igjen, sier han.

Kristi Viktoria Brigtsen (18) var en av dem som syklet uten lykt i dag.

-Dette var kjempebra. Jeg trodde jeg skulle få bot. Fra nå av skal denne lykten bli brukt, lover Brigtsen.

ANE BØRHAUG
ANE BØRHAUG