— Vi fikk ingen lønn i mars og heller ikke i april. Da vi sa at vi trengte penger til å betale regninger og mat, ble vi tilbudt lån, sier Karoline Karsvik (21), og viser frem fire gjeldskontrakter der hun har kvittert ut til sammen 16.100 kroner.

Alt skal ifølge gjeldsbrevene betales tilbake til Norsk Forbrukerøkonomi innen 31.12.2006.

Permittert

Sammen med de tidligere kollegene Ingrid Skogstad (22) og Linda Landsvik (28) forteller hun hva som skjedde da Telepromotion gikk konkurs, bare et halvt år etter at de var blitt ansatt i oktober 2005.

— I starten var det ingen økonomiske faresignal. Vi fikk lønn som vi skulle, forklarer jentene.

Først drev de med telesalg av medlemskap i Norsk Forbrukerøkonomi, et selskap som driver med økonomisk rådgivning til privatkunder. Etter hvert ble alle flyttet til kundeservice i Norsk Forbrukerøkonomi, men ingen fikk ny kontrakt.

— Problemene startet i februar. Da ble lønnen forsinket. For oss var det seks dager, for andre var det nesten tre uker, sier Linda Landsvik.

Det var liten og ingen informasjon om problemene, og i mars kom det ingen lønn.

— Da ble også selgerne permittert på timen. Forklaringen var at de som leverte datasystemene var gått konkurs, sier Ingrid Skogstad.

Fikk låne busspenger

Jentene på kundeservice ble bedt om å fortsette i jobben, selv om de ikke fikk lønn. De fikk blant annet mindre beløp i hånden som de kunne bruke på å komme seg til og fra jobb.

— Jeg ble rimelig forbanna. Vi ble sittende mellom barken og veden. Vi følte at vi ikke bare kunne gå heller, sier Skogstad.

Jentene forteller at en dag de klaget på pengemangel, kom Gjesdal med 10.000 kroner som han sa de bare skulle fordele mellom seg etter behov.

— Det var en helt surrealistisk situasjon. Her er 10.000 kroner. Dere får slåss om dem. Heldigvis hadde vi et svært godt arbeidsmiljøet, med god, svart humor. Det holdt oss oppe, sier Skogstad.

Vet ikke om det er lov

De synes de er blitt veldig dårlig behandlet av Gjesdal, men er ikke bekymret for gjeldsbrevene sine. De kommer ikke til å betale dersom det kommer krav.

— Gjesdal sa at vi skulle betale tilbake lånene med penger fra Lønnsgarantifondet, som vi ville få på grunn av konkursen, forklare Karsvik.

Hun har innberettet pengene som lønn til Lønnsgarantifondet. De andre jentene har ikke gjort det; de visste ikke hva de skulle gjøre. De har lånt 4000 og 10.000 kroner hver.

— Vi vet ikke om det som har skjedd er lovlig en gang. Vi var bare desperate etter penger. Alle må ha penger for å overleve, sier Landsvik.

De tre anslår at et Telepromotion besto av et 20-talls medarbeidere da selskapet ble slått konkurs 25. april i år.

Rune Gjesdal ønsket ikke å kommentere noen av disse forholdene da Bergens Tidende kontaktet ham i går ettermiddag.

VIL IKKE BETALE: Karoline Kvarsvik, Linda Landsvik og Ingrid Skogstad har til sammen lånt 30.000 kroner av Norsk Forbrukerøkonomi. Dersom de får krav om å tilbakebetale pengene, vil de sende det til bobestyrer for Telepromotion-konkursen, Kaj Wigum.
TOR HØVIK