— Vil du ha litt salat?

Lise Valland smiler innbydende til kvinnen foran henne.

— Only salad please, nothing else, svarer kvinnen.

Valland er frivillig på Kirkens Bymisjons gatefest, som ble holdt for siste gang for sommeren fredag formiddag, utenfor Korskirken i Bergen sentrum. Hun deler ut gratis mat i bøtter og spann, mens Askøy-bandet Per Bergs spiller i bakgrunnen.

— Det har gått over all forventning. Man merker at spesielt de som ikke har det så bra i hverdagen setter utrolig stor pris på dette, sier Valland.

Frivillige midt i arbeidstiden

Det er en blandet gjeng som sitter utenfor kirken. Hovedsaklig er det snakk om rusavhengige og vanskeligstilte, men også turister og tilfeldig forbipassende stopper opp og tar imot mat, og lytter til musikken som spiller i bakgrunnen.

— Dette er et samlingspunkt for alle som ønsker det. Det er mange som trenger et måltid, og det virker som om setter veldig stor pris på tilbudet, sier frivillig Mona Martinsen.

Kollega Gisle Rakenes stemmer i.

— Det er flere som har kommet igjen, og sier at de gleder seg til neste gatefest, sier han.

De jobber til daglig i Norengros, men er i dag frivillige for Kirkens Bymisjon. Sammen med resten av firmaet fikk de tilbudet om å sette av en fredag til å arrangere gatefest.

— Halve firmaet har stilt opp i løpet av sommeren. Det var så stor interesse for å bidra at det ikke var plass til alle som sa de ønsket å delta, sier Martinsen.

Får fremmede til å møtes

Hver fredag i sommer har Kirkens Bymisjon arrangert gatefestene.

I tillegg til mat og musikk sto nattverd ved bymisjonsprest Kari Veiteberg og bymisjonsdiakon Tone Totland på dagens program.

— Det er fantastisk fint å kunne komme ut på på gaten blant folk, og vise kirken fra en annen side, sier Totland.

Det sier Veiteberg seg enig i.

— Det er trist at ikke finnes andre plasser å møtes ansikt til ansikt i sentrum. Om vi får tilfeldig forbipasserende til å sitte seg ned og prate med fremmede, har vi nådd målet vårt, sier presten.

Sterkt samhold

Og denne gangen var det bare tilfeldigheter at været endte opp godt. Kort tid før gatefesten startet, flerret lynet ned, og det begynte å pøsregne. Heldigvis tittet solen frem i tolvte time.

— Et kvarter før vi begynte fryktet vi at vi måtte flytte all maten og folkene innendørs, men plutselig lysnet det til rett før det startet, sier Totland.

Totland mener fellesskapet har vært sterkt under sommerens gatefester.

— Det har vært veldig godt samhold både blant de frivillige og de som møter opp. Flere ganger har vi opplevd at rusavhengige allerede er møtt opp når vi kommer for å hjelpe til, sier hun.

Turistene Marie-Hélène og Didier Rigal kom over gatefesten ved en ren tilfeldighet.

— Vi var sultne, og kom over gatefesten, som delte ut gratis mat. Folk er veldig sympatiske her, sier Didier Rigal.

Franskmennene er imponert over gjestfriheten og åpenheten på gatefesten.

— Dette hadde ikke vært mulig i Frankrike, sier Rigal.

MAT OG MUSIKK: Det var mange oppmøte på Kirkens Bymisjons siste gatefest for sommeren.
Eivind Digranes