Da han falt for hjortejegerens kuler søndag, var han i det stupbratte fjellet over Nærøyfjorden. Da hadde hjortebukken tilsynelatende levd glade dager, med et stort «harem» av hunner. Ikke rart han trakk koller, stor og flott som han var, med hele 12 tagger i geviret.

Viktige spor

Hjort 214 har satt spor etter seg, ikke bare i fjellet, men også hos hjorteforskerne . Siden mars i fjor har en GPS-sender sendt informasjon, der det har vært mobildekning, til forskerne i Hordahjort. De har fulgt hjortens eventyrlige vandring .

— Han har vandret en god del og levde i flere kommuner. Kanskje har han hatt forskjellig trekk om sommeren og om vinteren. Han kan ha lært de ulike trekkene av moren sin, eller kanskje var det bare naturlig for ham å gjøre det, sier Silje Bjørgan Torgersen, skog og utmarkskonsulent i Årdal,Lærdal og Aurland kommuner.

Hun er også leder for en del av forskningsprosjektet Hordahjort.

Kjente strategien

Jaktlaget fra Fana har fulgt med på Hjort 214 siden den ble merket. De hadde lagt en slagplan, og ble rikelig belønnet.

— Vi visste at han slapp andre dyr foran seg og at han stakk av inn på en vanskelig fjellhylle, der mennesker knapt har satt sin fot. Men denne gangen plasserte vi en jeger på hyllen, og han ventet til den rette bukken med halsbåndet kom, sier Torstein Halstensen, leder for jaktlaget.

Tøft terreng

Også i fjor ble Hjort 214 observert av jegerne. GPS-halsbåndet var ødelagt allerede da, og han var slu nok til å slippe unna. Men søndag var det slutt. I det tøffeste terrenget en hjort kan leve i, på høyfjellet over Nærøyfjorden, falt den for hjortejeger Ingvar Halstensens ladegrep.

— Det er interessant at han var i et så tøft terreng, men ikke uvanlig. Han var en sunn og sterk hjort som brukte sitt naturlige leveområde.

Men om livet tok en brå slutt for Hjort 214, så skal han nå bidra med viktig informasjon til samfunnet. Han må avlegge både DNA- og blodprøve, hår- og avføringsprøve, i tillegg til at antallet flått blir talt. Prøvene skal gi nyttige data både til jegere, grunneiere og den offentlige forvaltningen.

Sikrer hjortestammenes kår

  • Vi ønsker en hjortestamme som er sunn og frisk og i god kondisjon. Dersom slike prøver viser at hjortestammen ikke får nok mat eller ikke har god kondisjon, så må den offentlige hjorteviltforvaltningen ta tak i det og sette inn tiltak, sier Torgersen.

Det er så langt ikke noe som tyder på at stammen til Hjort 214 sliter på noen som helst måte.

Det flotte geviret til Hjort 214 vil enten få hedersplassen i jegerens stue på Nordås i Bergen, eller hvis fruen får det som hun vil, en egen vegg i garasjen.

JAKTEN OVER: Ingvar Halstensen fra Bergen felte Hjort 214 i helgen. FOTO: Torstein Halstensen.
STUPBRATTE FJELL: Her levde Hjort 214. Helt øverst i høyre hjørnet av bildet, ble han skutt. FOTO: Torstein Halstensen
SLITET: Det tok jaktlaget halve natten å få hjorten ned fra det bratte fjellet. FOTO: Torstein Halstensen.
FELT: Vandringen er over for Hjort 214. FOTO: Torstein Halstensen