I fredagens utgave av BTV-programmet «Kåk», er programleder Leo Ajkic på «hjemme hos»-reportasje hos komiker Kjersti Berge. Uten forvarsel tar Ajkic tak i en katt på terrassen, og kaster den over rekkverket.

Se hele programmet her.

— Jeg fikk litt sjokk og kvapp grådig. Det kom som lyn fra klar himmel. Men det ser verre ut enn det er. Det er ikke mer enn vel en meter ned til bakken, sier Berge.

Dårlig vurdering

Pressekontakt Live Kleveland i Dyrevernalliansen mener det var useriøst og kritikkverdig å kaste katten over rekkverket.

Leserne diskuterer - si din mening her! | Les leserombudets kommentar om saken

— Programmet gir en spøkefull fremstilling av dyreplageri. Dette kan være et brudd på dyrevernloven, men uansett er det en stygg måte å oppføre seg på. Katten kan komme til å bli engstelig for fremmede. Dette fremstår som en dårlig redaksjonell vurdering, og jeg skjønner ikke hva redaktøren har tenkt på, sier hun.

— Jeg vet ikke om katten led, men jeg er redd for at ungdommer som ser programmet skal få ideer og gjøre tilsvarende ting i virkeligheten.

Produsent Eirik Heldal mener katten ikke led noen overlast.

— Vi filmet den etterpå for å ha bevis for at den var ok. Det var ikke mer enn halvannen meter til bakken.

Han hevder kattekastingen ikke var planlagt. Utgavesjef for digitale kanaler i BT, Ole-Bjørn Kringstad, sier derimot at Ajkic sjekket høyden på forhånd.

- En illusjon

— Kameraet står langt unna og skaper en illusjon. Katten led ingen overlast, sier Kringstad til bt.no.

— Hvordan reagerte du på innslaget?

— Jeg reagerte på at det er en spesiell form for humor, som passer til Leos stil. Men det er ikke for sarte sjeler.

— Er du med på å ufarliggjøre dyreplageri?

— Nei, for det er ikke dyreplageri. Hadde det vært det, ville vi stoppet det med en gang.

— Men det kan se ut som dyreplageri?

— Det ser også ut som hester stuper og skader seg i cowboyfilmer, og i TV-serier ser det ut som at Lassie står til livet i gjørme. Vi skulle kanskje hatt en plakat der det stod «ingen dyr led overlast under dette programmet» før programmet starter, men vi tenkte at publikum er nordmenn som forstår forskjellen mellom illusjon og virkelighet, sier Kringstad.

Dyrevernalliansen vil ikke anmelde programmet.

— Jeg får følelsen av at det er laget for å provosere, og jeg vil ikke gi dem gleden ved å hisse meg opp over dette. Men jeg oppfordrer redaktøren til å lese dyrevernloven, og synes han bør ta selvrkitikk, sier Kleveland.

Kjersti Berge skriker idet katten faller utfor, mens programleder Leo Ajkic ler.
BTV
BTV