Det er tester gjennomført ved Forsvarets sesjoner som viser vektøkningen. Samtlige 18-åringer måles og veies. I 1983 var gjennomsnittshøyden 179,4 cm. I fjor var den økt til 180 cm.

Gjennomsnittsvekten økte derimot med 3,4 kg fra 69,5 kg til 72,9 kg.

Fysisk svakere

— Vi har gjennom årene sett at dagens unge også blir fysisk svakere samtidig som de øker i vekt. Det gir grunn til bekymring, innrømmer informasjonsrådgiver Endre Hjelseth i Vernepliktverket.

9000 tenåringer i Nord-Trøndelag er spurt om sin fysiske aktivitet i fritiden. 30 prosent er fysisk aktive i fritiden mindre enn en time i uken, viser undersøkelsen Statens Institutt for folkehelsen har gjennomført. 50 prosent trimmer mellom to og seks timer uken. 33 prosent av guttene og 50 prosent av jentene deltar i lagidrett, særlig fotball. Jentene har størst tendens til å falle fra.

Trim gir flinkere elever

— Jeg registrerer at mange ungdommer får en puls på 200 bare de går en tur. Det er for meg et alvorlig signal om at ungdommene er betydelig svakere enn før, sier gymnastikklærer Sverre Sørnes ved Arna gymnas.

Når unge spiser mer søtsaker og trimmer mindre mener han det bærer galt av sted. Samfunnet satser på å reparere sykdom i stedet for å fremme helse.

— Helsevesenet har utviklet seg til et sykehusvesen. Nå må vi prioritere helse og satse mer på å forebygge, sier han.

En times fysisk aktivitet daglig har gitt svært gode resultater ved forsøksskoler i Sverige. Elevene blir flinkere på skolen, konsentrerer seg bedre, mobber mindre og blir mer positivt opptatt av idrett. Den svenske regjeringen vil nå spre opplegget til hele landet.